Preţul poliţelor RCA poate scădea
ASF a relaxat condiţiile pentru stabilirea tarifelor la RCA
Autoritatea de Supraveghere Financoară (ASF) a eliminat din legislaţie obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă pentru poliţele RCA astfel încât să acopere toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea preţului asigurării.
"Consiliul ASF a hotărât miercuri modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obliga?ia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor", se arată într-un comunicat al ASF.
Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni , faţă de 12 luni anterior, cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.
Amendamentele aduse Normei 23/2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.
"Este o primă măsură destinată normalizării situaţiei în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăţilor de asigurare libertatea de a îşi optimiza portofoliile şi de a atenua diferenţele mari existente în acest moment" a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
Conform angajamentelor asumate faţă de Parlamentul, ASF va prezenta până la sfârşitul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectuează pe segmentul poliţelor RCA, precum şi soluţiile pe care le consideră adecvate, se mai spune în comunicat.
Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a solicitat sâmbătă conducerii ASF să reanalizeze şi să regândească sistemul de asigurări RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru că majoritatea acestora nu-şi permit să plătească tarife de peste 2.000 lei.
"Actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor", a declarat ministrul Finanţelor, într-un comunicat de presă.
La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că preţurile actuale la sistemul de asigurări RCA sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun tinerii, iar o maşină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să şi-l permită, precizând că sprijină cererea ministrului Vâlcov de reanalizare a sistemului.