ACTUALITATE 6 martie 2013

A murit Hugo Chavez. Preşedintele Venezuelei a pierdut lupta cu cancerul

de Covasna Media | 57 vizualizări

Hugo Chavez avea 59 de ani

Unul dintre cei mai controversaţi lideri ai Americii Latine, preşedintele venezuelean Hugo Chavez, a murit marţi seara, la Caracas, după o lungă suferinţă. De luni, incertitudinea plana în legătură cu starea preşedintelui Venezuelei, spitalizat într-o clinică militară din capitală. Chavez lupta cu cancerul din iunie 2011, iar starea sa de sănătate se agravase în ultimele ore.

Guvernul din Venezuela a mobilizat militari şi agenţi de poliţie pe străzile marilor oraşe pentru a „garanta pacea” după moartea preşedintelui Hugo Chavez, a mai anunţat vicepreşedintele Nicolas Maduro.

„Armata naţională şi poliţia naţională au fost mobilizate pentru protejarea poporului nostru şi garantarea păcii”, a declarat Maduro.

„Suntem uniţi în respectarea Constituţiei şi a voinţei comandantului nostru suprem Hugo Rafael Chavez Frias”, a dat asigurări ministrul Apărării, Diego Molero, care a intervenit la Televiziunea publică alături de principalii comandanţi militari.

Hugo Chavez s-a născut la 28 iulie 1954, în statul Barinas, din sud-vestul Venezuelei. Este fiu de învăţători, tatăl a 4 copii, divorţat de două ori.

Influenţat încă din copilărie de personalitatea lui Simon Bolivar şi de ideile lui Karl Max, Chavez a studiat la Caracas, la Academia Militară a Venezuelei, pe care a absolvit-o în 1975.

Preşedintele venezuelean a fost cu siguranţă unul dintre cei mai controversaţi lideri ai Americii Latine.

Hugo Chavez a fost caracterizat de presa internaţională drept un supravieţuitor politic, pasionat de baseball şi de contul său de Twitter. Mulţi lideri politici îl considerau însă un dictator, iar relaţiile sale de prietenie cu preşedinţii Iranului şi Cubei au nemulţumit comunitatea internaţională.

Deşi acuzat de autoritarism, Hugo Chavez a fost foarte popular printre oamenii de rând, în special datorită programelor sociale din domeniul Educaţiei şi Sănătăţii.

S-a remarcat în 1992, când a condus o lovitură de stat împotriva preşedintelui ţării.

Lovitura a eşuat, iar Hugo Chavez a petrecut următorii doi ani în închisoare. Patru ani mai târziu, şi-a văzut visul împlinit şi a ajuns în cea mai înaltă funcţie în stat.

În 2000 a fost reales preşedinte pentru un mandat de 6 ani, iar doi ani mai târziu a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat, acuzând Statele Unite că s-ar fi aflat în spatele acţiunii.

Chiar dacă ura politica Washingtonului, Hugo Chavez era pasionat de baseball, unul dintre sporturile naţionale americane. Iubea şi muzica, lucru pe care l-a dovedit de mai multe ori.

În 2006 a fost reales în funcţie pentru încă şase ani, însă în 2011 au apărut primele probleme medicale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.