ACTUALITATE 5 februarie 2015

Preşcolarul de azi, şcolarul de mâine

de Covasna Media | 1970 vizualizări

Într-o lume în care comunicarea devine tot mai „digitalizată”, o lume din ce în ce mai puţin orientată către o socializare reală, cooperarea între factorii educaţionali: grădiniţă – şcoală – familie devine necesară şi se impune şi ca obligaţie morală din partea acestora, pentru a favoriza socializarea şi integrarea copiilor, adaptarea lor, pentru a-i familiariza prin exemple şi modele cu adevăratele valori ale spiritualităţii umane.   

Trecerea de la grădiniţă la şcoala primară este un eveniment important, iar modul în care copilul se adaptează la mediul şcolar este asociat de cele mai multe ori cu modul în care face faţă provocărilor noii situaţii. Copiii îşi creează o imagine („reputaţie”) în primul lor an de şcoală care tinde să fie caracteristică nivelului performanţelor şcolare în anii următori.

Intrarea copilului într-un mediu cu totul nou produce anumite tensiuni interioare chiar şi la copilul dornic de a începe şcoala, din cauza lipsei de familiaritate a locului, necunoaşterii învăţătorului, a celorlalţi copii. Frica de şcoală este uneori alimentată chiar de părinţi care ei înşişi consideră şcoala ca neprimitoare, plină de restricţii. Apare pentru noul elev cerinţa unui efort susţinut, a muncii constante, nevoia de a intra în competiţie şi de a obţine performanţe. În acelaşi timp se modifică şi relaţia copil-părinte, acesta din urmă devenind relativ brusc mai sever şi mai atent la trăsături ca neatenţia sau hiperactivitatea, probleme din ce în ce mai frecvente la copii.

Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală poate preveni problemele emoţionale şi de comportament şi dificultăţile de adaptare socială.

Pornind de la considerentele mai sus enumerate, învăţătoarele claselor a IV-a de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” au demarat în acest an şcolar un parteneriat educaţional în colaborare cu educatoarele grupelor pregătitoare de la Grădiniţele „Albă ca Zăpada”, „Pinocchio”, „Csipike”.

Obiectivele acestui amplu proiect sunt:

– crearea unei relaţii eficiente de colaborare şi cooperare între cadrele didactice din instituţiile de învăţământ implicate, în vederea armonizării condiţiilor specifice fiecărei instituţii, cu exigenţele sociale actuale;

– promovarea dialogului, toleranţei şi respectului, a comunicării între preşcolari şi elevi, în scopul dezvoltării deprinderilor sociale de comunicare şi de relaţionare eficace;

– implicarea efectivă a elevilor şi a preşcolarilor în activităţi cu caracter extracurricular, care să stimuleze şi să promoveze capacităţile creatoare, să le formeze, dezvolte capacitatea de acceptare a valorilor specifice fiecărui grup;

– familiarizarea părinţilor preşcolarilor cu specificul şcolii şi stimularea interesului acestora faţă de activităţile şcolare şi extracurriculare realizate în parteneriat.

O primă etapă a parteneriatului s-a derulat deja în luna decembrie 2014, când preşcolarii de la cele trei grădiniţe, însoţiţi şi pregătiţi de doamnele educatoare, i-au colindat pe şcolarii din clasele a IV-a de la CNMV, cu care au confecţionat felicitări, într-o atmosferă de sărbătoare, dar şi de creativitate, voie bună... A fost o reuşită prima noastră întâlnire, din care am avut cu toţii de câştigat.

În luna februarie urmează o altă activitate, la care, pe lângă copii şi cadre didactice, vor fi invitaţi şi părinţii preşcolarilor: Carnavalul Iernii. Vom pătrunde împreună în minunata lume a basmelor, a personajelor de poveste, a zânelor, eroilor, vrăjitoarelor, balaurilor şi piticilor, vom dansa, vom cânta. Vom învăţa să deosebim binele de rău, fiindcă lumea basmelor ne învaţă atâtea lucruri minunate!

Elevii de clasa a IV-a îi vor primi pe prietenii lor preşcolari cu câteva surprize, sperăm noi, plăcute...

Căci – nu-i aşa? – şcoala, grădiniţa, ne sunt o a doua casă, unde, pe lângă învăţătură, putem avea atâtea activităţi interesante şi... frumoase! Din care, fără să ne dăm seama, putem învăţa multe. În primul rând, să fim veseli, fericiţi şi... buni prieteni! Aşa cum trebuie să fim şi în viaţă, fiindcă „Non scholae, sed vitae discimus” (Nu învăţăm pentru şcoală, ci pentru viaţă).

Aşadar, dragi copii şi părinţi, vă aşteptăm cu mic, cu mare, vineri, 13 februarie, la ora 17, costumaţi, gata de distracţie şi voie bună, în cantina Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”! La carnaval!

Coordonator proiect Ilyés Ibolya,

profesor pentru învăţământ primar şi preşcolar,

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.