ACTUALITATE 23 ianuarie 2012

Premiu pentru comunitate pentru Trupa de Teatru Osonó

de Covasna Media | 71 vizualizări

Trupa de teatru Osonó a fost distinsă joi cu Premiul pentru Comunitate Csokonai Vitéz Mihály. Distincţia a fost acordată în cadrul unei solemnităţi la Muzeul de Literatură Petőfi Sándor din Budapesta de către secretarul de stat în Ministerul Resurselor Naţionale (care înglobează ministerele administraţiei, tineretului şi familiei, sportului, culturii, sănătăţii şi învăţământului), Halász János, şi secretarul de stat pentru cultură, Szőcs Géza. Premiul, care este unul dintre cele mai înalte distincţii ce pot fi acordate unei trupe de teatru amator, a fost acordat ca o recompensă pentru activitatea din ultimii ani.

Trupa de teatru Osonó a fost propusă pentru a fi premiată de Schilling Árpád, regizorul şi conducătorul unuia dintre cele mai importante ateliere de creaţie contemporană, Krétekör, din Budapesta. În acest document se arată, printre altele: Trupa de Teatru Osonó este una dintre cele mai promiţătoare iniţiative cu care am avut ocazia să mă întâlnesc. Este de tot respectul credinţa şi înverşunarea cu care lucrează. Munca lor nu se rezumă la a distra publicul şi pe ei înşişi. Activitatea lor este o misiune: dau putere tinerilor din Transilvania pentru a fi capabili să înfrunte singuri problemele din societatea care îi înconjoară, şi îi arată calea de a se organizare într-o comunitate.... Consider că Trupa de Teautru Osonó este unul dintre cele mai remarcabile ateliere (nu numai amator) de creaţie ale teatrului contemporan, care lucrează pe o latură unde există foarte puţină performanţă, gândire progresistă. Pentru mine drumul urmat de ei este singura reacţie împotriva degradării spirituale şi a deznădejdii ce se poate constata în zilele noastre.

În 2011, Trupa Osonó a susţinut 109 spectacole, trei premiere, dintre care una proprie (Aşa cum apa reflectă chipul, r: Fazakas Misi), şi două coproducţii: una împreună cu Centrul de Teatru din Moradokmai, Thailanda (Carnival, r. Fazakas Misi) şi una cu trupa Krétakör, din Budapesta (Călugăriţa, r: Schilling Árpád). Anul trecut Osonó a susţinut spectacole în 30 de oraşe, a câştigat 4 premii, a organizat mai multe tabere şi workshopuri pentru tineret, şi a început lucrările de reabilitare ale unei central termice dezafectate din Sfântu Gheorghe, pe care intenţionează să-o transforme în Centru Cultural pentru Tineret.

Erdély András

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Dylan Flores a venit la Sepsi OSK

Acum 4 ore, 25 minute

Concert Mozart

Acum 5 ore, 10 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.