ACTUALITATE 13 decembrie 2010

Premii pentru persoanele cu dizabilităţi

de Covasna Media | 47 vizualizări
Fundaţia „Diakonia” şi-a desemnat câştigătorii concursului de arte plastice lansat în această toamnă Vineri, în cadrul unei ceremonii şi în prezenţa mai multor personalităţi marcante din judeţ dar şi din străinătate, conducerea Fundaţiei „Diakonia” din Sfântu Gheorghe a acordat mai multă atenţie persoanelor cu dizabilităţi şi a marcat „Ziua Mondială a Persoanelor cu Nevoi Speciale”. La începutul acestei toamne, Fundaţia Creştină „Diakonia” a lansat un concurs de arte plastice pentru persoane cu dizabilităţi, concurs la care

Fundaţia „Diakonia” şi-a desemnat câştigătorii concursului de arte plastice lansat în această toamnă

Vineri, în cadrul unei ceremonii şi în prezenţa mai multor personalităţi marcante din judeţ dar şi din străinătate, conducerea Fundaţiei „Diakonia” din Sfântu Gheorghe a acordat mai multă atenţie persoanelor cu dizabilităţi şi a marcat „Ziua Mondială a Persoanelor cu Nevoi Speciale”. La începutul acestei toamne, Fundaţia Creştină „Diakonia” a lansat un concurs de arte plastice pentru persoane cu dizabilităţi, concurs la care au fost trimise peste 110 lucrări din toate colţurile ţării. Vineri, după marcarea „Zilei Mondiale a Persoanelor cu Nevoi Speciale”, directorul fundaţiei, Makkai Peter, a acordat premiile la acest concurs.

Marele premiu împărţit în două

Makkai Peter a declarat că premiul cel mare în valoare de 350 de euro a fost suplimentat cu 50 de euro şi a fost împărţit în două deoarece primul loc a fost câştigat de Gudor Matyas din Cluj-Napoca cu lucrarea „Jucării” şi Nicolae Biban, aflat în îngrijirea unui centru pentru persoane cu handicap din judeţul Dolj, pentru lucrările „Culori în jocuri”. Juriul a hotărât ca fiecare dintre ei să primească suma de 200 de euro deoarece lucrările acestora, extrem de expresive, meritau atenţie şi nu era frumos din partea lor să discrimineze pe vreunul dintre ei. Makkai Peter a declarat că din pricina vremii nefavorabile aceştia nu şi-au putut ridica premiul personal şi le va trimite diplomele şi suma de bani câştigată prin intermediul unui curier.

Premiul II câştigat de un tânăr din Sfântu Gheorghe

Szabo Robert, un tânăr autist de 24 de ani din Sfântu-Gheorghe, a câştigat premiul doi din partea juriului şi pe lângă diplomă acesta va primi şi el suma de 200 de euro. Persoanele care se îngrijesc de sănătatea lui Szabo Robert au spus că acesta fiind autist avea nevoie de o cale de a purta o conversaţie cu cei din jur iar metoda aleasă de el a fost pictura.

„Acesta reproduce gânduri şi sentimente prin desene şi picturi. De asemenea ascultă poveştile, iar apoi le reproduce pe hârtie pentru a le ţine minte. De mic s-a folosit de această metodă deoarece i-a murit mama la o vârstă fragedă dar acum se află într-o perioadă de regres şi refuză să mai picteze. Cel mai probabil tatăl acestuia va folosi banii pentru tratamentele necesare bolii nervoase de care suferă şi pentru materiale de pictură pentru a-şi exprima gândurile”, a declarat psihologul care se ocupă de tânăr.

Scurt recital Erdi Tamas şi promisiuni de la preşedintele CJ

Finalul ceremoniei de decernare a premiilor pentru persoanele cu dizabilităţi a fost marcat de un scurt recital al pia nistului orb Erdi Tamas.

Acesta a venit special din Budapesta pentru acest eveniment şi deşi nu vede deloc mânuieşte pianul cu o dăruire extraordinară. Acesta a ţinut să mulţumească pentru invitaţie şi în semn de mulţumire a cântat două fragmente dintr-o operă a lui Chopin şi un fragment din „Rapsodia”, operă a lui Franz Liszt. Erdi Tamas a venit în România la invitaţia Fundaţiei Creştine „Diakonia” pentru a susţine un concert la pian la Centrul de Cultură Arcuş cu scopul de a marca Ziua Mondială a Persoanelor cu Nevoi Speciale. Concertul a avut

loc vineri seară într-o sală arhiplină şi cu spectatori pe holurile şi scările Centrului de Cultură Arcuş. Pianistul Erdi Tamas va mai susţine un concert în Bucureşti, azi, pentru a demonstra că indiferent de handicapul de care suferă o persoană aceasta poate acţiona ca orice om normal. După recitalul lui Erdi Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a ţinut să mulţumească organizatorilor pentru eveniment deoarece nu se întâmplă oriunde în acest judeţ asemenea gesturi, dar şi-a terminat discursul cu o promisiune. „Ştiu că de la an la an bugetul pentru a asigura servicii persoanelor cu handicap a scăzut dar promit că în 2011 dacă acesta nu va creşte atunci cu siguranţă va rămâne la nivelul din acest an.

Aş dori să mai spun că vom încerca să acor dăm o atenţie deosebită acestei categorii de persoane şi să luptăm împotriva discriminării acestora”, a conchis Tamas Sandor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.