ACTUALITATE 11 februarie 2015

Premii pentru absenţe puţine

de Mirela Cara | 458 vizualizări

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” descurajează absenteismul cu premii atractive

Consiliul Profesoral al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” a găsit una dintre cele mai ingenioase metode de combatere a absenteismului în rândul elevilor din clasele de liceu. Întrucât la sfârşitul semestrului I numărul absenţelor a crescut comparativ cu anul şcolar precedent, atât conducerea cât şi restul cadrelor didactice au convenit că se impune luarea unei măsuri prin care elevii să fie mai degrabă stimulaţi să frecventeze orele de curs cu regularitate şi să vină la şcoală cu plăcere, decât să fie sancţionaţi pentru numărul prea mare de absenţe nemotivate.

„Am încercat diverse metode de descurajare a absenteismului: mustrări, avertismente, informări trimise acasă la 20 de absenţe nemotivate, conform regulamentului etc. Toţi paşii procedurali ai metodologiei şi legislaţiei în vigoare au fost deja parcurşi, dar am considerat că trebuie făcut ceva în plus. Atunci am decis să demarăm un concurs. Este vorba mai exact despre o competiţie în care vor fi incluse toate clasele de liceu”, a declarat Maria Băilă, directorul adjunct al Colegiului.

Concursul presupune realizarea unui Top 3 al claselor care înregistrează cel mai mic număr de absenţe în cursul semestrului II. Clasele câştigătoare vor primi premii de care vor profita toţi copiii din colectivul respectiv, după cum urmează:

Premiul I – un picnic organizat de şcoală în mod expres pentru elevii clasei de pe locul I, la care vor participa şi cadre didactice ale şcolii. În cadrul acestui picnic, pe lângă mâncare şi distracţie, elevii vor beneficia şi de activităţi de educaţie non-formală.

Premiul II – o intrare gratis la Piscina din Sfântu Gheorghe, unde vor putea merge însoţiţi de un profesor de specialitate şi vor beneficia de o zi distractivă la acest bazin.

Premiul III – toţi elevii din clasă vor primi câte o pizza, pe care o vor servi în cantina şcolii, într-un cadru festiv.

„Am stabilit două criterii mari şi importante pe care este de dorit să le respecte toţi colegii noştri, astfel încât să avem aceeaşi unitate de măsură în aplicarea lor şi în evaluarea claselor. Primul criteriu este numărul minim de absenţe nemotivate per elev. Adică, trebuie să se înregistreze maximum o absenţă per elev între 16 februarie şi 30 mai, cea mai mare perioadă a semestrului II, care tocmai a început. Al doilea criteriu constă în faptul că toate absenţele motivate vor fi justificate prin documente depuse la Secretariat, conform Regulamentului de Ordine Interioară”, a precizat în continuare Maria Băilă.

Iniţiativa nu doar îi stimulează pe elevi, ci îi ajută şi pe părinţi să cunoască exact situaţia absenţelor motivate ale copiilor lor, care nu vor mai putea aduce scutiri fără ca părinţii să ştie acest lucru. Întrucât în colegiu există şi clase unde frecvenţa este de 100%, absenţele luate în calcul pentru desemnarea clasei câştigătoare se stabilesc în funcţie de numărul de elevi ai acesteia. O clasă care are un efectiv de 16 elevi va avea un număr maxim de 16 absenţe nemotivate permise.

Directoarea Colegiului, Luminiţa Costea, a dorit totodată să sublinieze un aspect foarte important privind problema absenţelor motivate: Părinţii trebuie să ştie că din semestrul acesta, conform noului Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, dreptul de a învoi copiii de la şcoală pe motive personale s-a redus de la 5 la 3 zile pe semestru. În situaţii speciale, în care părinţii au învoit deja copilul pentru trei zile, dar vor o nouă învoire, trebuie să depună la Secretariat o cerere, care va fi aprobată în Consiliul de Administraţie al şcolii. Astfel de cereri se înaintează pentru orice situaţie de învoire, inclusiv pentru scutiri medicale”.

Vestea concursului a fost primită cu entuziasm de majoritatea elevilor. Sabrina Vatamanu, elevă în clasa a X-a la profilul Ştiinţele Naturii, a compus pentru această competiţie două catrene care vor fi folosite drept lozinci.

„Interesul şi dorinţa

Îţi vor motiva absenţa.

De înveţi, te străduieşti,

Tu un premiu-ai să primeşti.”

„A-nceput semestrul nou

Nu lipsim deloc, deloc

Căci la şcoală de venim,

Premiul mare îl primim.”

„Eu cred că ideea acestui concurs este una foarte bună deoarece îi putem determina pe elevi să nu lipsească. Cred că ne putem implica toţi. Eu, ca şef al clasei, îmi motivez colegii şi prietenii să vină la şcoală, deşi în clasa mea nu se chiuleşte. Probabil că pe viitor toţi cei care preferă să meargă în alte locuri decât la şcoală, în timpul orelor de curs, vor înţelege că nu fac o alegere potrivită”, ne-a spus Sabrina.

Un alt elev dornic să se implice în organizarea şi desfăşurarea concursului este Radu Bogdan Ştefan, din clasa a XI-a, care va realiza grafica pentru afişul competiţiei. „Mi se pare un concurs interesant care i-ar motiva pe tineri să nu mai facă aşa de multe absenţe. Sper ca premiul I să îi revină clasei mele”, ne-a spus el.

„Sperăm ca această competiţie să aibă succes. Vom implica şi Consiliul Elevilor în mobilizarea şi difuzarea efectivă a informaţiilor”, a adăugat directorul adjunct al Colegiului.

Topul claselor se va face lunar şi va fi afişat la avizier, astfel încât elevii să ştie constant care este situaţia clasei lor. La sfârşitul semestrului vor fi desemnate şi cele trei clase câştigătoare şi vor fi acordate şi premiile cuvenite.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Tudose, 13 februarie 2015
Am vrut sa compun si eu o poezie: La liceu de mergi nonstop Primesti premii cacalau Iar de esti elev de top Picnicul e doar al tau Daca esti mai chiulangiu Tot ramane-o mica sansa Pizza s-o citeste integral
Jiji unguru', 13 februarie 2015
In loc sa dati premii aiurea ar trebui sa faceti minimum efort pentru a spori interesul elevilor pentru scoala. Nu cred ca v-ar conveni sa stati 2 ore si sa scrieti 10 pagini fara rost din care sa nu citeste integral
R & S, 12 februarie 2015
am considerat ca poezia din articol nu e potrivita, asa ca am scris alta noua: De concurs am auzit, Noi, la picnic ne-am gândit. Și spre școală am plecat Cu gândul cel mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.