ACTUALITATE 29 septembrie 2016

Premieră la Teatrul „Andrei Mureşanu“ - „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe“

de Agerpres | 492 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe va prezenta vineri seară a patra premieră din actuala stagiune - spectacolul „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe“.

Directoarea instituţiei, Anna Maria Popa, a declarat joi, pentru AGERPRES, că regizoarea Carmen Lidia Vidu a încercat să pătrundă în „intimitatea“ oraşului prin intermediul a şase actori ai teatrului - Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea şi Costi Apostol.

„Spectacolul nu este doar pentru publicul din Sfântu Gheorghe. (...) Este mai mult o oglindă extrem de curajoasă pe care încercăm noi să ne-o punem în faţă, să ne privim cu bune, cu rele, să încercăm să ne acceptăm aşa cum suntem şi să proiectăm o imagine cât mai conformă cu realitatea oraşului nostru, a comunităţii în care trăim, precum şi a problemelor celor veniţi din afară, cu care ei sunt obligaţi să se confrunte de ani de zile în această regiune şi în acest oraş“, a declarat Anna Maria Popa.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu mărturisea, într-o postare pe pagina de socializare, că proiectul „Jurnal de România“ va lua „pulsul actorului“ în mediul său - oraş, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea, şi va „investiga subtil, anthropologic“, relaţia dintre artist şi comunitate.

„Îmi propun să cercetez emoţia oraşului Sfantu Gheorghe. Vreau să-i cunosc centrul, cartierele, actorii, pieţele, blocurile, casele. Voi petrece timp cu câţiva dintre actorii Teatrului Andrei Mureşanu. Prin ei redescopăr oraşul Sfantu Gheorghe. Cât de mult ne influenţează localizarea noastră şi cât de mult influenţăm noi comunitatea din care facem parte? (Mai) este teatrul unul din stâlpii comunităţilor? Cum trăieşte un actor/artist? Cum simt ei (artiştii) oraşul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc?

Cum arată Sfântu Gheorghe trăit/văzut prin ei?“, scrie Carmen Lidia Vidu.

Potrivit acesteia, jurnalul este „un proiect de lungă durată“, în care doreşte să cuprindă prin fotografie, teatru şi film cât mai multe dintre oraşele tării.

În stagiunea deschisă luna aceasta, Teatrul „Andrei Mureşanu“ a prezentat trei premiere - „Ieşire de urgenţă“, regizat de Casandra Topologeanu, „7“ - regizat de Sebastian Marina şi „Primăvara este încă departe - Toujours Ensemble“, de Anca Visdei, realizat în colaborare cu Théâtre De L'égrégore din Franţa.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.