ACTUALITATE 9 august 2016

Premieră: Este primul an după 1990 în care avem sub 100.000 de absolvenți cu diplomă de bacalaureat

de Covasna Media | 788 vizualizări

Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, la Galați, că anul acesta vor fi sub 100.000 de absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, fiind primul an după 1990 în care numărul acestora a coborât atât de mult, ceea ce reprezintă o provocare pentru universități în privința ocupării locurilor, potrivit News.ro.

„Ne confruntăm cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, probabil vom mai avea 9.000 - 10.000 în sesiunea de toamnă, însă, oricum vom avea sub 100.000 de absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat. Este primul an după 1990 în care coborâm sub 100.000 și am avut ani cu peste 200.000 de absolvenți. Este o provocare, iar deja universitățile simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reușit să-și ocupe toate locurile de studii cu licență și masterat din primele zile de admitere, dar acest lucru nu s-a întâmplat la multe universități din țară. Iar acest lucru va constitui din ce în ce mai mult o problemă de cantitate mai ales că pentru 2020 ne-am propus să avem un anumit procent al absolvenților de învățământ superior care oricum este mult sub ce și-a propus Uniunea Europeană”, a declarat Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat ulterior că această problemă demografică nu poate fi rezolvată de universități sau de ministerul pe care îl conduce.

„Scăderea demografică afectează învățământul din România. Sunt universități care nu mai reușesc, în sesiunea din vară, să-și completeze locurile. Vom vedea ce se va întâmpla. Este un factor pe care nici ministerul nici universitățile nu îl pot controla în momentul de față. Universitățile au autonomie, știu să-și gestioneze bugetele și profilurile, iar unele specializări dispar, altele apar. Este un proces firesc, natural. Nu ministerul este cel care ia decizii aici și suntem convinși că anumite specializări aflate acum în oarecare declin pot să fie cerute peste câțiva ani. Nu trebuie să luăm niște decizii foarte drastice în momentul de față”, a afirmat ministrul Educației.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România derulează, în perioada 8-16 august 2016, la Galați, cea de-a XI-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România, cel mai important eveniment anual studențesc din România, care reunește peste 350 de studenți din 17 centre universitare din țară.

Pe perioada evenimentului, liderii studenților din întreaga țară vor dezbate cele mai importante probleme și interese ale studenților, stabilind prioritățile federației pentru următorul an.

(digi24.ro)

 

Teme articol: educatie bacalaureat
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.