ACTUALITATE 10 iunie 2009

Pregătiri pentru admiterea la liceu

de Covasna Media | 1054 vizualizări
Absolvenţii claselor a VIII-a au intrat pe ultima sută de metri înaintea admiterii la liceu

Odată cu finalizarea anului şcolar, Comisia Judeţeană de Admitere şi-a intrat în rol şi se ocupă în următoarea perioadă de organizarea admiterii în licee a elevilor claselor a opta. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Keresztely Irma, la nivelul de judeţ s-au constituit opt centre zonale de înscriere pentru elevii din judeţ şi unul la IŞJ pentru cei din afara judeţului.

Absolvenţii claselor a VIII-a au intrat pe ultima sută de metri înaintea admiterii la liceu

Odată cu finalizarea anului şcolar, Comisia Judeţeană de Admitere şi-a intrat în rol şi se ocupă în următoarea perioadă de organizarea admiterii în licee a elevilor claselor a opta. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Keresztely Irma, la nivelul de judeţ s-au constituit opt centre zonale de înscriere pentru elevii din judeţ şi unul la IŞJ pentru cei din afara judeţului.

Pentru zona Sfântu-Gheorghe, cele 3 centre de înscriere sunt la liceele Szekely Miko şi Mikes Kelemen şi Şcoala Nicolae Colan, unde sunt arondate şcolile din mediul rural şi celelalte cu gimnazii. Pentru zona Târgu-Secuiesc sunt două centre, la Liceele Nagy Mozes şi Gabor Aron şi câte un centru la Covasna - Korosi Csoma Sandor, la Întorsura Buzăului – Liceul Mircea Eliade, iar la Baraolt - Baroti Szabo David.

„Înscrierea se face prin repartizare computerizată, în ordine descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filieră, profilul respectiv şi în limita locurilor aprobate”, a precizat Keresztely Irma.

Potrivit acesteia, în urma unui studiu privind mediile absolvenţilor din mediul rural şi urban, specialiştii arată că nu se adeveresc temerile părinţilor că elevii din rural ar avea medii de admitere mai mari decât cei din urban, care i-ar favoriza în ocuparea locurilor bune la liceu, iar cei care chiar au, este datorită eforturilor depuse.

Săptămâna viitoare, pentru liceele din filiera vocaţională, copiii care doresc să ajungă aici trebuie să susţină probe de aptitudini, care au loc între 16-18 iunie. Pentru liceele cu clase de predare în limbile minorităţilor naţionale are loc verificarea cunoştinţelor de limbă maternă, obligatorie doar pentru acei copii care au studiat în gimnaziu în altă limbă decât maternă.

Totodată, în cazul liceelor care organizează clase cu predare a unei limbi de cirulaţie internaţională în regim bilingv are loc o probă de verificare a cunoştinţelor în limba modernă respectivă, ieri fiind ultima zi pentru eliberarea anexelor fişelor de înscriere, pentru ca elevii să poată susţine proba de aptitudini sau limbă. Acestea au loc tot între 16-18 iunie, afişarea rezultatelor va fi pe 19 iunie, şi tot atunci se primesc şi contestaţiile, iar afişarea reultatelor finale are loc pe 20.

Pentru ceilalţi copii, completarea fişelor de înscriere se face între 18-25 iunie, la unitatea de învăţământ unde au absolvit clasa a VIII-a, în prezenţa diriginţilor şi a părinţilor.

„Problema cea mai spinoasă poate fi - noroc că în anii precedenţi au fost doar 2-3 cazuri - completarea unui număr insuficient de opţiuni pe fişa de înscriere. Pentru aceasta noi transmitem către unităţi pe 17 iunie numărul de absolvenţi pe tranşe de medii de admitere, precum şi locul ocupat în ierarhia judeţului de fiecare elev în parte. Acesta va fi primit de fiecare şcoală, va fi afişat, copiii şi părinţii trebuie să consulte această listă, pentru că pe baza ei pot face nişte calcule ce număr de opţiuni trebuie să completeze obligatoriu în fişa de înscriere pentru a fi distribuiţi de calculator în ziua repartizării”, a spus şefa IŞJ.

Ea a amintit că dacă pentru elevii care sunt primii pe lista judeţeană e simplu, problema apare însă de regulă la mediile între 7 şi 8, care sunt şi cele mai numeroase, şi dacă elevul îşi exprimă 3-4 opţiuni nu e sigur că va fi repartizat, de aceea trebuie făcute nişte cal cule exacte. Acestea pot fi efectuate printr-o împărţire, respectiv dacă o clasă are 28 de locuri şi elevul este pe poziţia 400 din judeţ, se calculează câte clase de 28 locuri trebuie alese ca să vină rândul poziţiei 400.

În ceea ce priveşte tezele unice, rezultatele la clasele a VII-a şi a VIII-a din acest an sunt similare cu cele de anul trecut. Astfel, la limba română procentul de promovabilitate este de 64,7%, la maghiară – 92,3%, matematică – 83,7%, istorie – 98,7%, geografie – 95%. În continuare, IŞJ Covasna susţine eliminarea tezelor cu subiect unic, considerate irelevante pentru admitere, şi propune organizarea de admitere după criterii evaluate de fiecare şcoală.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
codruta, 2 iulie 2009
cum sa aflu pe ce loc is p judet?.......k nu stiu... pls sa-mi zicetzi...:(
Admitere licee 2009, 16 iunie 2009
In ce priveste calculele si estimarile, poate fi de folos noul site admitereliceu.ro, realizat de Intuitext, unde sunt centralizate si prelucrate datele de pe site-urile oficiale. Se poate calcula citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.