ACTUALITATE 19 mai 2009

Prefectura Covasna semnalează nereguli grave la unii procesatori de carne

de Covasna Media | 314 vizualizări
În urma unor verificări ale Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna efectuate la dispoziţia Instituţiei Prefectului, a reieşit că există în judeţ procesatori de carne care nu respectă legislaţia în vigoare şi normele impuse de Uniunea Europeană în acest domeniu. Prefectul Codrin Munteanu a declarat ieri că dispoziţia controalelor a fost dată pentru acei procesatori de carne care au ca piaţă de desfacere numai

În urma unor verificări ale Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna efectuate la dispoziţia Instituţiei Prefectului, a reieşit că există în judeţ procesatori de carne care nu respectă legislaţia în vigoare şi normele impuse de Uniunea Europeană în acest domeniu. Prefectul Codrin Munteanu a declarat ieri că dispoziţia controalelor a fost dată pentru acei procesatori de carne care au ca piaţă de desfacere numai judeţul Covasna, tocmai pentru că societăţile extinse ca piaţă la nivel naţional sunt mai riguros controlate de DSVSA şi nu riscă să aibă nereguli.

DSVSA, control greoi

Potrivit prefectului, controlul DSVSA s-a „derulat cu greu“, deşi Direcţiei i s-a pus în vedere că respectivii procesatori au probleme în activitatea lor.

Societăţile supuse controlului au fost identificate ca având probleme, printre altele, cu igiena, întreţinerea spaţiilor şi echipamentelor, procedurile de curăţare şi dezinfectarea, lipsa de modernizare a spaţiilor, ţevile ruginite. Mai mult decât atât, la o societate de lactate nu existau facilităţi pentru igienizarea mâinilor. În urma controlului, trei societăţi de procesare a cărnii au fost identificate cu abateri foarte grave, una dintre acestea – cu sediul la Câmpu Frumos - urmând să fie închisă până la finele lunii iulie a acestui an. „O motivaţie a DSVSA, în legătură cu situaţia procesatorilor, a fost aceea că aceştia nu sunt procesatori mari, care se duc în spaţiul comunitar, ci îşi vând produsele în judeţ, prin magazine proprii. Adică putem să dăm populaţiei noastre produse de carne procesată necorespunzător, dar e în regulă că nu dăm în afara judeţului şi în spaţiul comunitar”, a explicat Codrin Munteanu punctul de abordare al DSVSA.

Prefectul a arătat că, în urma raportului de control, va urmări implementarea acestuia, urmând ca apoi să fie făcute publice denumirile societăţilor.

Munteanu, nemulţumit de raportul DSVSA

Prefectul s-a arătat, totodată, nemulţumit de raportul primit din partea DSVSA, după efectuarea controlului la procesatori, calificându-l a fi „o bătaie de joc la adresa Instituţiei Prefectului”, în cele din urmă raportul fiind refăcut.

„Şi acum raportul este dat cu alifie. Nu am înţeles de ce, poate că nu au ştiut să facă un raport de control, pentru că nu li s-a cerut niciodată sau s-ar putea ca materialul să nu fie tocmai corespunzător din cauză că în această perioadă conducerea s-a aflat la Bucureşti, la concurs, iar materialul să fi fost făcut de şefi de servicii sau birou, care erau mai slab pregătiţi. La acest moment mă gândesc la soluţii pentru a remedia situaţia, cu sprijinul sau fără sprijinul DSVSA”, a mai spus Codrin Munteanu, care a arătat că, pe viitor, ar putea apela la corpul de control al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, deoarece nu are încredere în materialele transmise de DSVSA Covasna. Nemulţumirire prefectului în legătură cu activitatea DSVSA vin tocmai în perioada când filialele covăsnene ale celor două partide aflate la guvernare - PSD şi PD-L - au finalizat noua ordine a conducerilor instituţiilor deconcentrate. În urma negocierilor politice, DSVSA a revenit PD-L, care a hotărât menţinerea în funcţie a directorului Siko Barabas.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.