Prefectura Covasna recomandă Primăriei Sfântu Gheorghe să renunţe la proiectul „Balaurul”
Conducerea Prefecturii Covasna recomandă Primăriei Sfântu Gheorghe să renunţe la ideea ridicării unei uriaşe coline de pământ în piaţa centrală din municipiu, pe considerentul că acest proiect controversat „alterează” climatul social.
Răspunzând acuzaţiilor Primăriei Sfântu Gheorghe, potrivit cărora Prefectura „obstrucţionează” proiectul de reamenajare a zonei centrale şi extinderea parcului central, conducerea Prefecturii menţionează, într-un comunicat de presă, că „vinovate” de stagnarea lucrărilor sunt autorităţile locale care nu au respectat legea în acest caz.
„Anularea hotărârii Consiliului Local Sfântu Gheorghe privind modificarea PUZ-ului zonei centrale de către o instanţă de judecată constituie ‘obstrucţie’ numai în măsura în care iniţiatorii s-au auto-obstrucţionat atunci când au promovat şi adoptat o hotărâre nelegală. Respectarea legii de către autorităţile administraţiei publice se constituie într-o obligaţie constituţională oriunde în lumea civilizată şi nu într-o ‘obstrucţie’. În logica Biroului de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe infractorii ar putea acuza procurorii, judecătorii şi Codul Penal ca fiind o ‘obstrucţie’ în calea modului în care ei vor să se manifeste în societate”, se arată în comunicatul de presă.
În document se mai menţionează că Prefectura, care are obligaţia de a veghea la menţinerea climatului de pace socială, a luat act de petiţiile organizaţiilor civice româneşti nemulţumite de faptul că proiectul de reamenajare a unei părţi a pieţei centrale presupune amenajarea „unei forme de relief artificială”, înaltă de şapte metri, menită să „obtureze” vizibilitatea ansamblului statuar „Mihai Viteazul”, precum şi manifestările publice ori culturale româneşti ce se organizează aici cu prilejul Zilei Naţionale a României sau al altor sărbători naţionale.
„Instituţia Prefectului judeţului Covasna propune administraţiei publice a municipiului Sfântu Gheorghe să amenajeze respectivul spaţiu verde fără ridicarea inutilă a unei coline, nelegală şi discriminatorie, potrivit petiţionarilor, factor de alterare a climatului social din municipiu”, se mai arată în comunicat.
Săptămâna trecută, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a solicitat intervenţia Inspectoratului de Stat pentru Construcţii (ISC) pentru înlăturarea uriaşului dâmb de pământ rămas în piaţa centrală a municipiului Sfântu Gheorghe după finalizarea lucrărilor de reamenajare urbanistică a zonei.
Autorităţile locale au ridicat în mod deliberat respectivul morman de pământ în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean cu scopul de a continua proiectul de reamenajare şi extindere a parcului prin realizarea unei uriaşe coline verzi, care să simbolizeze, conform proiectanţilor, „trupul pietrificat al balaurului răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe”. Lucrările nu au continuat pentru că Prefectura a chemat în instanţă Consiliului local Sfântu Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zona, pe considerentul că nu avea avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.
În cursul zilei de marţi, Biroul de imagine al Primăriei a transmis presei o notă în care menţionează că lucrările de amenajare a Pieţei Centrale nu pot continua din cauza „obstrucţionării constante”, punctând că „dezbaterea cu Prefectura va fi continuată până la obţinerea avizelor necesare pentru extinderea parcului”.