ACTUALITATE 19 octombrie 2015

Prefectura a contestat proiectul „Balaurul”

de Agerpres | 184 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a revocat studiul de fezabilitate

Consiliul Local Sfântu Gheorghe, întrunit luni în şedinţă extraordinară, a revocat Studiul de fezabilitate pentru proiectul de extindere a parcului şi reamenajare peisagistică a centrului municipiului, ce viza ridicarea unei coline uriaşe de pământ în faţa sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean, simbolizând balaurul răpus de patronul spiritual al oraşului. Studiul a fost retras după ce Prefectura Covasna a atacat hotărârea în contencios administrativ, cerând anularea acesteia.

„Prefectura a sesizat atât studiul de fezabilitate, cât şi Planul Urbanistic Zonal (PUZ) vis-a-vis de extinderea parcului, ca atare acum am revocat studiul de fezabilitate şi urmează să vedem prin Tribunal dacă şi PUZ-ul trebuie revocat. Instituţia Prefectului susţine că ar fi necesare avize de la SRI şi de la Ministerul Apărării Naţionale pentru un asemenea PUZ. Practic, până acum nu s-au cerut niciodată asemenea acte. Urmează să vedem ce se va întâmpla”, a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva. Ea a precizat că studiul atacat de Prefectură vizează doar zona în care ar urma să fie amenajată colina, nu şi esplanada pietonală aflată în curs de realizare.

Primăria Sfântu Gheorghe a demarat în primăvara acestui an un amplu proiect de reamenajare a centrului municipiului, ce prevede închiderea traficului rutier din zonă, respectiv în Piaţa Libertăţii, în faţa Teatrului „Tamási Áron” şi Colegiului „Székely Mikó” şi crearea unei esplanade pietonale. Principalul punct de atracţie al acestei esplanade ar fi, potrivit proiectului, o colină de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime amplasată în vecinătatea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, ce va evoca 'trupul pietrificat' al balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului. În opinia proiectanţilor, această colină va putea reprezenta un loc de joacă pe copii, dar în acelaşi timp va reprezenta o inedită insulă de verdeaţă ce va compensa eliminarea din peisaj a celei existente până de curând, folosită pentru decoraţiuni florale.

Proiectul a stârnit numeroase controverse, printre contestatari numărându-se Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care e de părere că autorităţile locale aflate sub culorile UDMR vor să se folosească de acest „balaur” pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc, respectiv statuia voievodului Mihai Viteazul din piaţa alăturată.

Primarul Antal Árpád a respins aceste acuzaţii, afirmând că prin ridicarea acestei coline se doreşte, de fapt, delimitarea a părţii istorice a oraşului de Piaţa „Mihai Viteazul”, care, în opinia sa, are un aspect „comunist” imprimat de blocuri şi de clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.