ACTUALITATE 1 octombrie 2018

Prefectul de Covasna, nemulțumit de soluționarea anchetelor după inundații

de Covasna Media | 868 vizualizări

Sebastian Cucu spune că a fost surprins că și AJPIS Brașov a derulat acțiuni pe teritoriul județului Covasna  

Situația ajutoarelor de urgență pentru victimele inundațiilor din iunie-iulie a creat nemulțumiri nu doar la nivelul cetățenilor vizați direct de stricăciunile provocate de ape, ci și la nivelul Instituției Prefectului Județului Covasna, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a prezentat vineri, într-o conferință de presă, cum s-au derulat toate evenimentele din perspectiva instituției pe care o conduce și unde au intervenit sincopele de care mulți cetățeni din Lunca Mărcușului și Băcel s-au plâns. Potrivit acestuia, una dintre probleme a fost cea în care Instituția Prefectului nu a fost informată de faptul că AJPIS Brașov derulează anchete sociale pe teritoriul județului Covasna. Pe de altă parte, AJPIS Covasna ar fi semnalat târziu probleme în ceea ce privește anchetele care stabileau gradul de afectare al locuințelor, fapt care a dus la întârzieri în efectuarea plăților.

Anchetele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au stabilit că la Chichiș dintr-un total de 60 de gospodării afectate, 3 locuințe erau sub 50 % grad de afectare și 55 peste 50 % grad de afectare, două fiind nelocuite. La Dobârlău din 62 de gospodării afectate s-a stabilit că 5 locuințe erau cu grad de afectare mai mic de 50 % și 57 cu grad mai mare de 50 %. De asemenea, la Catalina dintr-un total de 31 de gospodării afectate, 19 erau sub 50 % grad de afectare și 10 peste, două fiind neevaluate, pentru că nu erau locuite.

„Imediat după au fost transmise către AJPIS (n.red. Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială) aceste date pentru a putea efectua anchetele sociale. Văzând după o săptămână sau 10 zile cred că erau de la acest eveniment, faptul că încă nu avem date referitoare la acordarea ajutoarelor de urgență, am solicitat structurii aparatului propriu care se ocupă de situații de urgență să verifice care este stadiul la AJPIS, moment în care am aflat cu surprindere faptul că pe de o parte anchetele sociale nu se efectuează integral de către cei de la AJPIS Covasna, ci se efectuează și de către cei de la AJPIS Brașov, iar pe de altă parte faptul că se invocă anumite nereguli vizavi de gradul de afectare.

Imediat am luat legătura cu ambii directori de la AJPIS, explicându-le faptul că gradul de afectare nu este de competența dânșilor și că trebuie să îl aibă în vedere așa cum l-a stabilit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dar dacă sunt chestiuni punctuale unde dânșii consideră că nu a fost corect stabilit, să ne comunice.

Acestea fiind spuse, în data de 19 iulie am primit o adresă de la AJPIS Covasna prin care ni se cerea să reevaluăm gradul de afectare la toate gospodăriile. Fiind o solicitare atât de serioasă, din partea unei instituții a statului și pentru că vorbim de fonduri publice și de măsuri care trebuiau luate imediat, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am dispus constituirea unor comisii care în termen de 3 zile au și reevaluat aceste gospodării sub aspectul gradului de avariere, rezultatul fiind același la nivelul localității Lunca Mărcușului și comunei Catalina. Singura modificare s-a produs la Chichiș, mai exact în localitatea Băcel. Acolo a intervenit o modificare pentru că 10 locuințe au fost considerate ca fiind cu grad de afectare sub 50 %și restul de 46 cu grad de afectare peste 50%. Prin urmare la 7 gospodării au intervenit modificări”, a spus vineri prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

De ce nu primesc toate gospodăriile incluse în anchete despăgubiri

Reevaluările au fost aprobate de Comitet și transmise către AJPIS Covasna. În continuare, în 7 și 8 august s-a comunicat un centralizator cu propunerile pentru acordare de ajutoare sociale.  Prefectul a explicat vineri de asemenea și de ce nu toate gospodăriile afectate sunt despăgubite, tot prin intermediul unui răspuns oficial primit de la AJPIS Covasna.

„Eu nu mă feresc niciodată să dau răspunsuri atâta timp cât le am și sunt în ograda mea, motiv pentru care și cu ocazia solicitărilor anterioare am spus că este de competența AJPIS să dea aceste răspunsuri. Din considerente care-mi scapă, nu au venit de acolo, drept pentru care le-am solicitat noi și am primit de la AJPIS Covasna o completare la raportul despre care făceam vorbire și am să dau citire exact întrebării pe care am pus-o și răspunsului pe care l-am primit ca să nu fie niciun fel de interpretare. Și am spus așa: «În măsura în care în afara familiilor care deja au beneficiat de ajutoare de urgență, celelalte familii indicate în adresele dumneavoastră, nu vor mai primi ajutoare de urgență? Vă solicităm să ne comunicați care este motivul pentru care nu vor primi și stadiul dosarelor acestora».

Iar răspunsul este următorul:

«Conform prevederilor legale în vigoare și a procedurilor operaționale proprii, propunerile de acordare a ajutoarelor de urgență sunt analizate la nivelul Agenției Naționale Pentru Plați și Inspecție Socială, iar în cazurile în care se constată că veniturile familiilor/persoanelor singure nu indică situații de necesitate, risc de excluziune socială, acestea sunt returnate în vederea efectuării unei reevaluări. Astfel, în urma reevaluării s-a constatat că se încadrează în prevederea art.28 alin. 1 din legea 416 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare, un număr de 7 persoane singure/familii din satul Lunca Mărcușului, 15 persoane singure/familii din localitatea Băcel-Chichiș și 15 persoane singure/familii din localitatea Catalina. Alte plăți nu se vor mai efectua».

De aceea am ținut să vă fac filmul evenimentelor ca să vedeți care era competența noastră limitată și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar sigur și în calitate de Coordonator al Serviciilor Publice deconcentrate am monitorizat modul în care se gestionează problema la nivelul AJPIS Covasna. Acuma trebuie înțeles că Prefectul Județului Covasna nu poate spune cum trebuie întocmite sau ce trebuie să scrie funcționarul care face ancheta socială și la ce concluzie ajunge acesta. Am putut să cerem ca aceste anchete sociale să fie făcute cât mai repede. Prefectul Județului Covasna, sau oricare alt Prefect ca să facem o paralelă, poate în calitate de Președinte al Comisiei Județene, să solicite Comisiei Locale să rezolve o cerere de fond funciar, să o soluționeze, dar nu poate să spună să o soluționeze în mod favorabil”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Verificare ulterioară a modului în care sunt aceste ajutoare utilizate

De asemenea, acesta a punctat că este de acord că există semne de întrebare legate de cum s-a desfășurat întreg procesul privind despăgubirile și totodată că ar trebui ca autoritățile să țină cont și cum sunt cheltuiți banii de cei la care fondurile totuși au ajuns.

„Sigur că sunt multe semne de întrebare vizavi de cum au fost efectuate aceste anchete sociale și care a fost marja de subiectivism sau alte elemente care au dus la concluzii care au generat în rândul populației nemulțumiri. Și sunt de acord și eu cu multe dintre punctele de vedere exprimate de către cetățeni pentru că este un județ mic, în satul Lunca Mărcușului, dacă despre el este vorba, lumea vorbește. Sigur că există nemulțumire și frustrare când vezi tu ca om gospodar că a venit apa și ți-a luat totul și pentru că ai o bucată de pământ, un tractor și doi copii la școală pe care te strădui să-i ții și să-i crești, n-ai primit nimic pentru că ai un serviciu și ai un venit și nu poți beneficia, iar cel de lângă tine, mă iertați, e o vorbă tot de la un localnic, spunea că «noroc că a mai venit apa și a mai făcut rânduială în curte». Pe motiv că nu are venituri, primește ajutorul social. Și cred că ar fi necesară și o verificare ulterioară a modului în care sunt aceste ajutoare utilizate de către cei care le-au primit”, a încheiat prefectul.  

Iulia Drăghici,

Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.