ACTUALITATE 5 decembrie 2019

Poveștile lui Benedek Elek, într-o carte cu ilustrațiile celor mici

de Daniela Luca | 1331 vizualizări

Volumul conține opere în trei limbi 

Asociația Vadon lansează cartea „9 Povești”, în memoria cărturarului Benedek Elek. Volumul conține opere ale scriitorului în trei limbi, însoțite de desenele selectate în urma unui concurs la care au participat copii din 11 județe din țară. Evenimentul va avea loc vineri, 6 decembrie, de la 17:00, la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe.  

Cartea cu poveștile scriitorului copiilor, Benedek Elek, va veni în întâmpinarea tuturor celor care nu au avut încă ocazia să îi cunoască operele. Asta pentru că este tradusă din limba maghiară în română și engleză și este adresată nu doar copiilor, ci tuturor iubitorilor de povești, indiferent de vârstă.  

Pe filele cărții ieșite de sub tiparul editurii Vadon Kiadó și-au găsit locul și desenele celor mai talentați copii din 11 județe care au fost provocați să îşi imagineze că sunt ilustratori profesioniști. 

„Anual organizăm concurs de desen pentru copii, numai că anul acesta am făcut puțin altfel. În mod normal făceam acest concurs numai în județul Covasna, dar anul acesta am făcut în tot Ardealul și au venit desene din 11 județe din Transilvania. A fost un juriu care a selectat aceste desene ale copiilor, iar la final au ales cele mai bune lucrări. Ulterior ne-a venit ideea ca în anul comemorativ al lui Benedek Elek să edităm o carte în trei limbi. Din maghiară poveștile sunt traduse în română și engleză. Ne-am gândit că ar fi interesant să scoatem o carte cu acele povești care în fond au fost selectate de copii, fiind povești despre animale”, ne-a spus directorul Asociației Vadon, Demeter János. 

Sztakics Éva-Judit, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorge și preşedintele Asociaţiei Vadon, Szebeni Zsuzsa, directorul Institutului Balassi - Centrul Cultural al Ungariei, Filiala Sfântu Gheorghe, Benkő Éva, din cadrul Fundaţiei Guzsalyas și Demeter János directorul Asociaţiei Vadon vor fi prezenți la evenimentul de lansare a cărții care va avea loc vineri, 6 decembrie, de la 17:00, la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Gróf Mikó Imre, nr. 11. 

Publicația este cofinanțată de Fondul Bethlen Gábor, de Guvernul Ungariei, Secretariatul de Stat pentru Politici Națioanle, și de Consiliile Locale din Sfântu Gheorghe, Arcuș și Reci. 

În 2019 s-au împlinit la 160 de ani de la nașterea povestitorului, jurnalistului și culegătorului de folclor secuiesc, fondatorul literaturii maghiare pentru copii, Benedek Elek, originar din Bățanii Mici, județul Covasna. Acesta a scris de-a lungul vieții peste 150 de cărți pentru cei mici. La sfârșitul anilor '60 ai secolului trecut, casa unde a locuit scriitorului a fost transformată în muzeu. Casa memorială din Bățanii Mici poate fi vizitată de marți până vineri între orele 10:00 și 18:00, iar duminica între 10:00 și 14:00. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.