ACTUALITATE 11 ianuarie 2009

Pompierii din judeţ, între intervenţii şi nevoi

de Covasna Media | 795 vizualizări
Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna a prezentat bilanţul pe anul 2008

Peste 300 de evenimente de domeniul intervenţiei pompierilor au avut loc anul trecut în întregul judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mihai Viteazul (ISU) fiind solicitat să intervină de la stingerea incendiilor până la descarcerări sau asistenţă de persoane. Bilanţul ISU Covasna pe anul trecut a fost prezentat vineri de conducerea Inspectoratului la sediul Consiliului Judeţean, unde au fost prezentate atât realizările înregistrate, cât şi problemele cu care se confruntă pompierii în activitatea lor. Potrivit raportului prezentat de col. Vasile Sădean, adjunctul ISU Covasna, în primele 11 luni ale anului trecut au avut loc peste 300 de evenimente în zona de competenţă a pompierilor, majoritatea fiind incendii (36%), dar şi descarcerări, acţiuni pentru protecţia mediului, arderi necontrolate sau evenimente la care echipajele ISU s-au deplasat dar nu au acţionat, situaţiile fiind rezolvate de alte forţe. ...

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna a prezentat bilanţul pe anul 2008

Peste 300 de evenimente de domeniul intervenţiei pompierilor au avut loc anul trecut în întregul judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mihai Viteazul (ISU) fiind solicitat să intervină de la stingerea incendiilor până la descarcerări sau asistenţă de persoane. Bilanţul ISU Covasna pe anul trecut a fost prezentat vineri de conducerea Inspectoratului la sediul Consiliului Judeţean, unde au fost prezentate atât realizările înregistrate, cât şi problemele cu care se confruntă pompierii în activitatea lor. Potrivit raportului prezentat de col. Vasile Sădean, adjunctul ISU Covasna, în primele 11 luni ale anului trecut au avut loc peste 300 de evenimente în zona de competenţă a pompierilor, majoritatea fiind incendii (36%), dar şi descarcerări, acţiuni pentru protecţia mediului, arderi necontrolate sau evenimente la care echipajele ISU s-au deplasat dar nu au acţionat, situaţiile fiind rezolvate de alte forţe.

August – cea mai “incendiară” lună

Conform aceluiaşi raport, în judeţul Covasna media incendiilor este de 29,38 incendii la mia de kmp şi 48,69 incendii la suta de mii de locuitori. Cele mai multe incendii în perioada amintită au avut loc la gospodăriile oamenilor, aproape 65% din totalul incendiilor produse, dar nu au lipsit nici cele din transport sau silvicultură. Cauzele sunt de diverse natură, de la scurtcircuite, trăznete sau neglijenţă, până la improvizaţii pentru încălzirea locuinţelor. Potivit col. Sădean, cele mai multe incendii au avut loc în luna august – 24 la număr, iar în luna octombrie au fost întregistrate 17 incendii. Tot anul trecut, pompierii au intervenit şi la acţiunile de protecţie civilă-dezastre, respectiv în asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată sau ca urmare a producerii inundaţiilor şi au primit trei echipamente de scafandru care au fost repartizate personalului care a urmat cursuri de pregătire în acest sens. În domeniul protecţiei mediului a fost necesară intervenţia ISU în cazul unei deversări de bitum fierbinte din autocisternă în urma unui accident rutier pe raza localităţii Crasna, pentru deversarea a 400 l motorină pe carosabil în raza localităţii Ozun şi pentru o altă deversare dintr-un autoturism care fusese implicat într-un accident de circulaţie.

ISU are nevoie de sprijin

Potrivit şefului ISU, Gyorgy Alfons, Inspectoratul va avea nevoie şi de sprijinul autorităţilor locale şi al comunităţii în realizarea obiectivelor propuse, întrucât banii primiţi de la centru nu sunt suficienţi. Unul dintre planurile pentru acest an ţine de înfiinţarea şi la Baraolt a unui serviciu de pompieri, unde să activeze echipaje şi ulterior pichete. Zona Baraoltului este una destul de izolată şi unde pompierii ajung cu greutate când vine vorba de stingerea incendiilor sau alte intervenţii, din cauza distanţelor mari care trebuie parcurse până aici. Potrivit conducerii ISU, un centru la Baraolt ar da de lucru şi pentru câteva zeci de persoane din această zonă, iar cu timpul aici sar putea extinde şi SMURD-ul, pentru a se interveni cât mai operativ. În prezent, timpul mediu de intervenţie al pompierilor în judeţ este de 19 minute, dar în zonele mai izolate se pot depăşi 40 de minute. „În maxim 30 de minute ar trebui să putem ajunge în orice colţ al judeţului“, a precizat şeful ISU Covasna.

Centru de Coordonare la Sfântu-Gheorghe

În altă ordine de idei, în prima parte a lui 2009, ISU intenţionează să finalizeze şi lucrările la Centrul de Coordonare şi intervenţii în situaţii de urgenţă, care este construit în curtea Inspectoratului din Sfântu-Gheorghe. Este vorba despre un spaţiu de unde se va asigura conducerea situaţiilor de urgenţă din judeţ şi de unde se va ţine legătura permanentă cu centrul, urmând ca Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să aloce în jur de 230.000 de euro pentru aparatura necesară. Centrul va fi dotat cu aparatură modernă, respectiv cu instalaţie de supraveghere şi acces în interiorul locaţiei, sistem de supraveghere antiincendiu, instalaţie de aer condiţionat, generator propriu de producere a curentului electric, instalaţie de încălzire şi monitorizare a aerului ambiental cu ventiloconvectoare, sisteme şi reţele de comunicaţii şi informatică. Anul trecut, CJ a alocat pentru acest Centru suma de 160.000 de lei. Tot începând din 2009, ISU va primi în cadrul unui proiect comun cu celelalte judeţe din Regiunea 7 Centru un număr de 6 autospeciale noi, care până în anul 2013 vor înlocui vechile maşini. Proiectul are drept scop diminuarea timpului de intervenţie în cazurile de urgenţă, precum şi îmbunătăţirea calităţii metodelor de intervenţie. Pentru Covasna vor fi repartizate o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerări grele şi patru autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. În prezent, în parcul auto al ISU Covasna există unele vehicule care au şi 20-30 de ani vechime. Valoarea totală a proiectului este de peste 10 milioane de euro, din care Covasna beneficiază de 1,3 milioane de euro. În acelaşi timp, din anul acesta la nivelul judeţului va funcţiona şi Serviciul SMURD, modelul cel mai de succes al intervenţiilor în caz de accidente. În primă fază vor fi două secţii, la Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Secuiesc, iar pentru acest lucru va fi nevoie de personal bine pregătit şi de specialitate.

Ana Sidon

Teme articol: pompieri bilant SMURD incendii
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.