ACTUALITATE 4 aprilie 2012

Pompierii covăsneni în alertă

de Covasna Media | 46 vizualizări

În cursul zilei de marţi, pe teritoriul judeţului Covasna au avut loc mai multe incendii de vegetaţie uscată, peste 70 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul” al judeţului Covasna fiind solicitaţi să intervină la patru astfel de incendii.

Incendiu de vegetaţie uscată de la o ţigară

Primul incendiu a fost anunţat la Dispeceratul ISUJ Covasna, prin sistemul 112, în jurul orei 14, despre faptul că arde vegeţie uscată într-o gospodărie din localitatea Brădet cu posibilitate de propagare la pădurea de fag din vecinătate.

Un echipaj din cadrul Pichetului de Pompieri Întorsura Buzăului, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Întorsura Buzăului, s-au deplasat la locul indicat şi au intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

În urma incendiului, a cărui cauză probabilă o reprezintă fumatul în locuri neprotejate, a ars vegetaţia uscată la nivelul solului pe o suprafaţă de aproximativ 1 hectar.

Incendii şi la Sf. Gheorghe

Alte două incendii de vegetaţie uscată au avut loc şi în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe.

După ora 16, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe a fost solicitat să intervină la ieşirea din municipiu, pe DN 13 E, unde flăcările cuprinseseră o suprafaţă de aproximativ 5000 de mp cu posibilitate de extindere la nişte construcţii aflate în apropiere.

Intervenţia pompierilor a durat aproximativ o oră şi a dus la eliminarea pericolului de extindere a incendiului la construcţiile învecintate.

Un alt echipaj al Detaşamentului Sf. Gheorghe a intervenit patru ore mai târziu, cu o autospecială cu apă şi spumă, pe strada Varadi Jozsef din municipiu, la un incendiu ce ameninţa să se extindă la o pădure de conifere din apropiere.

Pompierii militari au reuşit să stingă în scurt timp incendiul ce se manifesta pe o suprafaţă de circa 400 de mp.

Cauza probabilă de incendiu a ambelor incedii o reprezintă  utilizarea focului deschis în spaţii deschise.

20 de hectare de vegetaţie uscată făcute scrum

Puţin după ora 20, un apel prin sistemul 112 anunţa faptul că se văd flăcări mari pe dealurile din apropierea localităţii Poian.

Un autocamion de intervenţie cu 10 pompieri din cadrul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Poian, s-au deplasat la locul indicat şi au intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

Având în vedere amploarea flăcărilor ce se manifestau cu violenţă pe păşunea împădurită, peste 40 de pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Sf. Gheorghe şi Secţiei Tg. Secuiesc  au venit în sprijinul colegilor lor.

Incendiul s-a dezvoltat într-o zonă inaccesibilă autospecialelor cu apă şi spumă, echipele de intervenţie fiind nevoite  să acţioneze cu pompe manuale, lopeţi din cauciuc  şi alte mijloace specifice pentru limitarea arderii. Munca acestora este îngreunată de terenul accidentat, greu accesibil şi de vântul puternic care favorizează propagarea rapidă a arderii.

În intervenţia care a durat peste  patru ore, au ars aproximativ 20 de hectare de mărăciniş, lăstăriş şi altă vegetaţie uscată.

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de utilizarea focului deschis în aer liber în scopul igienizării terenurilor agricole sau păşunilor.

ISU Covasna atenţionează

Pentru evitarea producerii astfel de evenimente neplăcute, ISU Covasna reaminteşte  următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate:

1. Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;

2. La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

a) executarea arderii în zone care  să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

b) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

c) supravegherea permanentă a arderii;

d) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de  către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;

4. În  pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;

5. Deţinătorii de  păduri, a  căror incendiere poate pune în pericol populaţia  şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;

6. Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Plt. Tolvaj Marian-Marius

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.