Poliţiştii vor radare la vedere
Radarele care stau la pândă în maşini neinscripţionate ar putea dispărea. Sunt acolo, spun sindicaliştii, pentru că poliţiştii au un plan de amenzi pe care nimeni nu-l recunoaşte oficial, dar în funcţie de care sunt evaluaţi. Oamenii legii cer acum sprijin şefului de la Interne pentru ca radarele să fie la vedere. Ministerul este singurul care, printr-un proiect de lege, ar putea desfiinţa o practică împământenită încă de pe vremea comuniştilor.
Un joc de-a şoarecele şi pisica are loc de ani buni pe drumurile din România. Poliţiştii îi pândesc pe şoferi care, la rândul lor, se anunţă unii pe alţii. La sfârşit, nimeni nu câştigă. Siguranţa în trafic este la fel de precară, şoferii nu-şi plătesc amenzile, iar imaginea agenţilor de circulaţie este şifonată. Şi-au dat seama de asta şi poliţiştii, aşa că vor să pună radarele la vedere, exact în locurile periculoase de pe şosele. Şi pentru asta cer ajutorul Ministrului de Interne.
„Am formulat o adresă către Minister prin care am arătat cauzele care pot afecta autoritatea poliţistului. Am evidenţiat şi imaginea proastă pe care o fac poliţiştii prin postarea la intrarea sau ieşirea din localitate în zone de vânătoare şi nu neapărat unde s-ar impune”, a spus Vasile Lincu, preşedintele sindicatului Pro LEX.
Sunt presaţi însă de planul de amenzi, despre care nimeni nu vorbeşte oficial, dar care este cât se poate de împământenit. Agenţii care nu dau sancţiuni suficiente au de suferit.
„Cel care îmi constată multe infracţiuni, care constată multe contravenţii, care aplică regula de drept am posibilitatea să-l punctez cu un calificativ de foarte bun. (Pentru cei care au aplicat mai puţine sancţiuni, n.r.) Mergem la calificativ mai jos, bun, corespunzător”, explică Dumitru Coarnă, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor (SNP).
„Dacă un poliţist are activitate bună, foarte bună putem să-i acordăm pe perioadă determinată o majorare de până la 50% pentru lucrări de excepţie. (Dacă nu dă amenzi multe, n.r.) Avem sancţiuni disciplinare. Poate fi cercetat disciplinar. Una din sancţiuni prevede diminuarea salariului până la 20% timp de trei luni”, mai spune Dumitru Coarnă.
Practic, poliţiştii sunt obligaţi să stea la pândă. Un radar ascuns însă este un pericol în plus pe şosea.
„Sunt foarte dese situaţiile în care şoferii sunt surprinşi în trafic de aparatele radar. În acest moment, ei frânează brusc, dar este total greşit. Se întâmplă să avem pe cineva în spate şi putem genera tragedii”, spune Sorin Ene, pilot de curse.
La fel de bine, şoferii emotivi pot derapa sau intra pe contrasens. Poliţiştii vor să scape de povara planului de amenzi, iar acţiunile lor să fie preventive. Sunt convinşi că în felul acesta vor fi mai respectaţi de şoferi, iar traficul rutier va deveni mai sigur.