ACTUALITATE 12 ianuarie 2022

Polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă

de Covasna Media | 1006 vizualizări

Având în vedere condițiile meteorologice, polițiștii covăsneni acționează pe drumurile publice pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Astfel, polițiștii rutieri vor acționa pe drumurile publice din județul Covasna pentru dirijarea și fluidizarea traficului rutier precum și pentru depistarea și sancționarea participanților la trafic care nu respectă legislația în vigoare privind circulația pe drumurile publice, reducând riscul la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Pentru siguranța tuturor participanților la trafic polițiștii le recomandă conducătorilor auto să doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune și trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Nerespectarea prevederilor legale referitoare la echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 1305 și 2900 lei, iar în acest caz se dispune și măsura tehnico-administrativă a reținerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare.

Reiterăm faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 de m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, păstrați în mers o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, iar pentru a încetini folosiți frâna de motor și nu bruscați comenzile.

Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul în care rămâneți în pană, activați instalațiile de semnalizare a avariilor și așezați triunghiurile de presemnalizare.

Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.