ACTUALITATE 5 octombrie 2021

Polițiștii rutieri din Covasna alături de bicicliști

de Covasna Media | 2261 vizualizări

La data de 2 octombrie 2021, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au acționat în teren pentru buna desfășurare a evenimentului de ciclism - „Sesiune de stare de bine. Cu Lucian Mîndruță-Turul ciclist al resurselor turistice din Covasna” organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Covasna pe raza județului Covasna.

Astfel, între orele 09:30- 18:00 participanții au parcurs pe biciclete traseul  Sfântu Gheorghe – DN12 – Bixad – DN11C – Balvanyos – Târgu Secuiesc - DJ121 – Covasna – DN13E - Sfântu Gheorghe.

Pentru impunerea unui climat de siguranţă şi securitate pe timpul deplasării  caravanei cicliste, au acționat 15 de polițiști cu 7 autospeciale, din cadrul Serviciului Rutier, Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe, Poliției Municipiului Târgu Secuiesc și Poliției Stațiunii Covasna.

Evenimentul s-a desfășurat în condiții de siguranță, fără probleme deosebite, polițiștii acționând pentru facilitarea trecerii bicicliștilor pe traseul stabilit și dirijarea și fluidizarea traficului rutier prin intersecții după trecerea coloanei de cicliști.

Pentru deplasarea în siguranță polițiștii rutieri fac următoarele precizări:

Bicicliștilor:

Să folosească pistele destinate bicicliștilor, iar unde acestea nu există să conducă pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament.

Să utilizeze echipamentul de protecție.

Bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

După lăsarea serii sau în condiții de vizibilitate redusă, să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante și să doteze bicicleta cu far și ”ochi de pisică” pentru a reduce riscul de accidente.

Să se asigure temeinic înainte de a schimba direcția de mers și să efectueze semnalizarea.

Să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice sau să nu se agațe de alte vehicule aflate în mers.

Să nu transporte obiecte care prin volumul ori greutatea lor stânjenesc sau periclitează circulația celorlalți participanți la trafic.

Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă este interzisă.

Conducătorilor auto:

Să nu folosească benzile speciale destinate bicicliștilor. Este interzisă staționarea sau oprirea pe pistele speciale pentru biciclete.

Să păstreze distanța laterală regulamentară în depășirea oricărui vehicul pe două roți. Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.

Să se asigure temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda de rulare.

Să păstreze banda de circulație în viraje.

Să fie foarte atenți înainte de a deschide portiera autovehiculului.

Conducătorul auto este obligat să acorde prioritate de trecere când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.