ACTUALITATE 23 decembrie 2015

Poliţiştii recomandă conduită preventivă de sărbători

de Covasna Media | 100 vizualizări

Supermarketuri, străzi aglomerate de cumpărători grăbiţi, preocupaţi pentru a profita de reducerile de ultimă oră, şoferi grăbiţi să ajungă înainte de închiderea magazinului, persoane care pleacă în vizită la rudele din alt oraş, toate fac ca pentru hoţi, aceasta să fie o perioadă mult aşteptată. Agitaţia specifică sărbătorilor le creează mediul perfect pentru a comite furturi, spargeri sau chiar tâlhării.

Pentru a petrece sărbătorile de iarnă în siguranţă, poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

La cumpărături:

– Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.

– Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi! Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată protejaţi-vă geanta şi fiţi atenţi la persoanele care se ciocnesc „accidental” de dumneavoastră; hoţii de buzunare sunt foarte rapizi şi este posibil să nu fie o întâmplare!

– Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.

– Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături, iar când achitaţi cumpărăturile nu vă lăsaţi portofelul pe tejghea până aranjaţi cumpărăturile sau pentru alte motive!

– Când sunteţi însoţiţi de copii, explicaţi-le că, în cazul în care se pierd, trebuie să apeleze la personalul de securitate al magazinului. Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv sau personalul magazinului. De asemenea, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie ori sunaţi la numărul de urgenţă 112!

– Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de „chilipiruri” (produsele pot fi contrafăcute).

– La întoarcerea spre casă, evitaţi să vă supraîncărcaţi de cumpărături şi deplasaţi-vă pe străzi şi alei populate şi iluminate. Nu alegeţi scurtături prin parcuri sau zone întunecate.

– Protejaţi-vă autovehiculul! Parcaţi-l într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

– Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, ochelari de soare, borsete, serviete.

– Atunci când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea; de asemenea, nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici măcar atunci când o părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte, sau în incinta staţiilor de alimentare.

În cazul în care plecaţi de acasă aveţi în vedere următoarele măsuri:

– Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

– Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;

– Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

– Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;

– Atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi;

– Nu lăsaţi obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi în locuinţă.

Dacă sunteţi victimă sau martor la săvârşirea vreunei infracţiuni, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

De Crăciun, la nivelul judeţului Covasna poliţiştii vor veghea permanent pentru ca cetăţenii să petreacă aceste zile în linişte şi siguranţă. Aceștia vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna urează tuturor cetăţenilor sărbători fericite şi în siguranţă alături de cei dragi. Crăciun Fericit!

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Nicoleta Marin

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.