Poliţiştii covăsneni în mijlocul copiilor în cadrul campaniei naţionale „Şcoala Altfel”
Activităţile circumscrise campaniei „Şcoala Altfel” sub egida „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, au fost centrate, în principal, pe educaţia antiinfracţională a elevilor şi promovarea profesiei de poliţist în rândul tinerilor din clasele terminale ale liceelor din judeţ.
În total, peste 2.400 de elevi şi cadre didactice au participat la activităţile organizate de poliţişti în mai bine de 70 de şcoli şi licee din întreg judeţul. Aceştia au luat parte la prezentări pe teme precum prevenirea victimizării minorilor, siguranţa rutieră, siguranţa pe internet şi a propriei persoane, prevenirea furturilor, dar şi aspecte legate de răspunderea minorilor în materie penală.
Au fost desfăşurate şi activităţi informative de promovare a carierei de poliţist, mai ales în rândul celor care se apropie de finalizarea studiilor din ciclul liceal şi se gândesc ce meserie să aleagă pentru viitor. Aceştia au vizionat filme de promovare a instituţiilor de învăţământ ale M.A.I. şi au avut ocazia să stea de vorbă cu absolvenţi ai promoţiilor recente ale acestor instituţii, dar şi să adreseze întrebări.
De asemenea, pe lângă activităţile la clasă, elevii din câteva şcoli din judeţ au putut vedea tehnica din dotarea poliţiştilor, demonstraţii tactice şi cu câini de serviciu, activităţi desfăşurate fie în incinta şcolilor, fie în cadrul unor evenimente de tip „Porţi deschise”, aşa cum s-a întâmplat la Covasna şi Baraolt.
Tot în cadrul campaniei „Şcoala Altfel”, elevii de clasa a cincea ai unei şcoli gimnaziale din Sfântu Gheorghe au participat la o activitate tematică sub titulatura „Cunoaşte şi protejează patrimonial cultural naţional”. Peste 40 de elevi şi cadre didactice au luat parte la prezentarea făcută de poliţiştii de la Compartimentul Infracţiuni Contra Patrimoniului, despre ce înseamnă patrimoniul cultural naţional şi rolul Poliţiei în protejarea acestuia. Participanţii au avut oportunitatea să şi viziteze Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, care a găzduit activitatea.
Concursul de îndemânare pe bicicletă a fost, de departe, principala atracţie a celor mici. Peste 200 de copii, elevi ai ciclului gimnazial la mai multe şcoli din Sfântu Gheorghe, au luat parte la această activitate, în cadrul căreia au putut afla şi informaţii despre regulile de circulaţie pentru biciclişti.
Concursul a debutat cu o probă teoretică, în care participanţii au răspuns la un chestionar cu 26 de întrebări din reguli de circulaţie. Apoi, toţi cei înscrişi au parcurs un traseu aplicativ menit să le pună la încercare abilităţile de a depăşi anumite obstacole în deplasarea pe bicicletă, dar şi să testeze modul de aplicare în practică a cunoştinţelor în materia circulaţiei cu acest mijloc.
La final, atât cei clasaţi pe podium, cât şi cei care nu au reuşit această performanţă, au fost premiaţi cu diplome, medalii, trofee şi dulciuri, oferindu-le şi posibilitatea de a „testa” o autospecială a Poliţiei Rutiere.
Şi în acest an, activităţile organizate de poliţişti au avut un real succes, iar elevii au manifestat interes pentru informaţiile pe care oamenii în uniformă le aveau de transmis. Ne bucurăm că în acest mod reuşim să ne implicăm în formarea şi educarea generaţiilor viitoare.
Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Covasna