Polițiștii continuă activitățile dedicate menținerii siguranței în școli în cadrul campaniei „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”
COMUNICAT DE PRESĂ. Siguranța în unitățile de învățământ reprezintă unul dintre domeniile prioritare de acțiune ale polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Covasna. Odată cu debutul anului școlar 2024-2025 s-a dat și startul campaniei „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” prin care se urmărește sensibilizarea și conștientizarea, de către toți factorii implicați în derularea procesului de învățământ, cu privire la necesitatea adoptării unei atitudini proactive și ferme în ceea ce privește violența în unitățile școlare.
Campania, care este un parteneriat inițiat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu Ministerul Educației, Agenția Națională Antidrog, ONG-uri, asociații de părinți și elevi, precum și alți parteneri instituționali, își propune să protejeze tinerii de pericolele actuale, cum ar fi consumul de droguri și comportamentele violente, atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul online.
De la începutul anului școlar, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat 23 de activități informativ-educative în cadrul acestei campanii, în unități de învățământ, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, peste 600 de elevi și profesori numărându-se printre beneficiarii acestora.
Aceste activități înseamnă derularea unor sesiuni informative și discuții libere în cadrul cărora beneficiarii află informații importante despre cum pot fi identificate comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării. De asemenea, se face referire și la importanța, mecanismul și beneficiile semnalării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, urmărind dezvoltarea spiritului civic, precum și prevenirea și combaterea delincvenței juvenile ori a infracționalității în mediul școlar.
Prin astfel de activități se urmărește și creșterea gradului de conștientizare, în rândul elevilor, cu privire la importanța implicării active în contracararea fenomenului violenței școlare și înțelegerea consecințelor negative ale violenței asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional.
Activitățile circumscrise acestei campanii vor fi continuate pe întreaga perioadă a anului școlar, creșterea gradului de siguranță în școli în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității reprezentând o prioritate la nivel național.
Sursa: Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna