ACTUALITATE 9 august 2021

Poliţiştii au deschis două dosare penale pentru nerespectarea legislației privind regimul substanțelor și deșeurilor periculoase

de Covasna Media | 1965 vizualizări

În baza Planului de Acțiune WASTE pentru respectarea legislației privind regimul substanțelor și deșeurilor periculoase, polițiștii din cadrul I.P.J. Covasna - Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu personalul de specialitate din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Covasna, au acționat pe raza județului Covasna pentru verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni.

Astfel la data de 5 august a.c., a fost identificat un bărbat de 20 de ani, care a colectat și a depozitat pe suprafața unui teren situat pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, 8 vehicule scoase din uz ce conțineau lichide sau alte componente periculoase și care fac parte din categoria deșeurilor periculoase.

În aceeași zi a fost efectuat un control la punctul de lucru, al unui operator economic, situat în municipiul Sfântu Gheorghe, ocazie cu care au fost identificate o serie de urme și componente aferente unor vehicule scoase din uz ce au conținut lichide sau alte componente periculoase care fac parte din categoria deșeurilor periculoase.

Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, în ambele cazuri, nu a s-au luat și nu s-au respectat măsurile obligatorii privind desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.

Având în vedere aspectele constatate, polițiștii au ridicat atât vehiculele scoase din uz  (aproximativ 8.000 kg. deșeuri periculoase) cât și componentele identificate în urma celor două controale efectuate.

Polițiștii au deschis două dosare penale și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, faptă prevăzută și pedepsită de Legea nr. 211/2011.

De asemenea reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Covasna au aplicat operatorului economic o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 100.000 de lei, ca urmare a nerespectării prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Totodată, cu ocazia acțiunii desfășurate au mai fost aplicate un număr total de 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 25.000 de lei, ca urmare a nerespectării prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României.

A fost, de asemenea, confiscată o autoutilitară utilizată la transportul unei cantități de 2340 kg deșeuri periculoase și nepericuloase, fiind întreprinse măsurile corespunzătoare în vederea transportării și predării deșeurilor către un operator economic care deține autorizație de mediu conform legislației în vigoare pentru activități de colectare.

Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.