(Update) Polițist din județul Covasna bănuit de acte de comerț incompatibile cu funcția
Un polițist din județul Covasna* (ERATĂ mai jos) este bănuit că a realizat acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește. Este, totodată, vizat de cercetări in rem (cu privire la faptă) pentru evaziune fiscală. El este acuzat că a administrat un bar-restaurant, care este, de fapt, pe numele soției sale și că ar fi ascuns o parte din veniturile obținute pentru a evita plata taxelor. Cazul a fost anchetat în cadrul unei ample acțiuni desfășurate de autorități la nivel național, numită „Jupiter”.
Potrivit comunicatului emis de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, polițistul este suspectat că a desfășurat activități economice incompatibile cu funcția sa. Deși afacerea, un bar-restaurant, este înregistrată oficial pe numele soției sale, anchetatorii susțin că polițistul era cel care o administra în mod direct. Veniturile obținute nu au fost înregistrate și declarate în totalitate, scopul fiind sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către stat.
„Se reține că un ofițer cu aviz de poliție judiciară, în localitatea în care lucrează și locuiește, administrează un bar-restaurant care figurează în acte pe numele soției sale. Acesta a desfășurat acte incompatibile cu funcția sa, omițând să înregistreze și să declare veniturile obținute din activitatea economică, având ca scop sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale”, se arată în comunicat.
Percheziții și probe ridicate
Conform comunicatului de presă emis pe 23 octombrie a.c., de către Parchetul de lângă Tribunalul Covasna, autoritățile au au pus în executare un număr de trei mandate de percheziţie domiciliară.
„S-a reținut că, începând cu anul 2023 până în prezent, suspectul, agent de poliție, efectuează activități de comerț în cadrul unei Întreprinderi Individuale înregistrată pe numele soției sale, specifice administratorului în fapt. În perioada 2023 până în prezent, Întreprinderea Individuală, administrată în drept de soția suspectului și în fapt, de către acesta, nu a înregistrat în evidențele contabile și nu a declarat organelor fiscale toate veniturile obținute, sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale. Cu ocazia efectuării percheziției, au fost ridicate documente utile soluționării cauzei, telefoane mobile și laptopuri. În cauză, se continuă cercetările, urmând a fi stabilit cu exactitate prejudiciul cauzat bugetului de stat”, scrie în comunicatul Parchetului.
Deși au fost contactați pentru un punct de vedere, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna au refuzat să comenteze pe subiect deocamdată. Pentru a oferi un răspuns solicitării noastre, instituția a cerut redacției întrebările în scris. Vom publica răspunsul de îndată ce îl vom primi.
Operațiunea JUPITER – lupta împotriva infracțiunilor economice
Cazul polițistului din județul Covasna a fost anchetat în cadrul unei operațiuni mai ample, denumită „JUPITER”, coordonată la nivel național de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române.
În cadrul acestei acțiuni, derulate în 22 octombrie, au fost desfășurate 261 de percheziții la nivel național, care vizează mai multe cazuri de corupție și infracționalitate economică.
Păstrarea prezumției de nevinovăție
Autoritățile subliniază că aceste anchete sunt doar o etapă a procesului penal și că toți cei vizați beneficiază de prezumția de nevinovăție până la finalizarea procedurilor legale.
Publicul va fi informat în continuare pe măsură ce vor apărea noi detalii în cazurile investigate.
*ERATĂ:
În știrea inițială s-a precizat că este vorba despre un polițist din comuna Barcani dintr-o eroare de comunicare cu autoritățile. De fapt, a existat o acțiune de percheziții și în această localitate, în aceeași zi, însă la o firmă bănuită de evaziune fiscală, fără legătură cu speța care implică polițistul.
„În data de 22 octombrie 2024, organe de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Covasna, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au pus în executare un număr de două mandate de percheziţie domiciliară la sediul unei societăți comerciale, cu sediul în comuna Barcani, jud. Covasna având ca obiect de activitate organizarea de evenimente, și la domiciliul administratorilor. Cu ocazia efectuării percheziției, au fost ridicate documente utile soluționării cauzei și sisteme informatice. În fapt, s-a reținut că reprezentanții societății nu au înregistrat integral în evidențele contabile veniturile obținute în urma închirierii localului pentru organizarea de evenimente. În cauză, se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii de evaziune fiscală, urmând a fi stabilit cu exactitate prejudiciul cauzat bugetului de stat”, aflăm din comunicat.
Textul integral poate fi citit AICI.