ACTUALITATE 3 iunie 2010

Petiţie pentru salvarea copacilor

de Covasna Media | 717 vizualizări
Cei care nu sunt de acord cu intenţia Primăriei Sfântu-Gheorghe de a tăia mai bine de 100 de copaci din centrul oraşului sunt aşteptaţi vineri să semneze o petiţie ce va ajunge la primarul Antal Arpad Vineri de la ora 12, în Parcul Central din Sfântu-Gheorghe va fi organizată o acţiune de strângere de semnături menită să oprească intenţia Primăriei de a tăia mai bine de 100 de arbori din centrul oraşului. Acţiunea este organizată de Maria Movilă, care spune că nu este de acord cu planul municipalităţii, drept pentru care s-a decis să acţioneze în acest sens.

Cei care nu sunt de acord cu intenţia Primăriei Sfântu-Gheorghe de a tăia mai bine de 100 de copaci din centrul oraşului sunt aşteptaţi vineri să semneze o petiţie ce va ajunge la primarul Antal Arpad

Vineri de la ora 12, în Parcul Central din Sfântu-Gheorghe va fi organizată o acţiune de strângere de semnături menită să oprească intenţia Primăriei de a tăia mai bine de 100 de arbori din centrul oraşului. Acţiunea este organizată de Maria Movilă, care spune că nu este de acord cu planul municipalităţii, drept pentru care s-a decis să acţioneze în acest sens.

Parcări în loc de copaci

„Arborii de deasupra Parcului Central au fost marcaţi pentru a fi tăiaţi unii şi pentru a li se scurta coroana, alţii, după ce în urmă cu câteva zile un castan a fost dărâmat de vânt. Eu sunt de acord că trebuie protejaţi oamenii şi trebuie protejate bunurile, dar cred că pot fi găsite şi soluţii mai puţin drastice. Cine nu are copaci este sărac, deoarece copacii ne asigură oxigenul şi aerul curat, de aceea cred că ar trebui să ne gândim atent înainte de a tăia”, a explicat Maria Movilă.

Femeia spune că va veni în Parcul Central pregătită să strângă sute de semnături din partea cetăţenilor, astfel încât să prezinte acest punct de vedere primarului Antal Arpad, care să ia decizia finală în privinţa copacilor cunoscând şi opiniile cetăţenilor.

Dincolo de acest aspect, Maria Movilă s-a arătat deranjată de faptul că Primăria, în căutarea soluţiilor pentru parcările auto, ar dori să taie şi copacii de pe trotuarele direcţiei Casa cu Arcade - Colegiul Naţional Mihai Viteazul - Textila Oltul.

„Cred că nu trebuie să devenim obsedaţi de tăierea copacilor”, a punctat Maria Movilă, arătând că s-ar fi aşteptat la mai mult din partea actualului primar, Antal Arpad, în privinţa protejării spaţiilor verzi şi a arborilor.

Copacii, căutaţi la sănătate

Primarul Antal Arpad admite că s-au făcut cerecetări în ceea ce priveşte arborii din centrul municipiului, că aceştia au fost însemnaţi cu culori diferite care indică dacă sunt bolnavi sau sănătoşi şi că există unii care ar trebui tăiaţi. Primarul a atenţionat totodată că nu a dat încă nicio dispoziţie în vederea tăierii copacilor.

„S-a făcut un studiu asupra stării copacilor, însă nu am luat nicio decizie până acum. În ceea ce priveşte tăierea copacilor pentru a se face parcări, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece am decis să facem pistă pentru biciclişti în sensul Casa cu Arcade - strada Kriza Janos. Cred că până acum am dovedit că eu sunt pro spaţii verzi, iar dacă cineva ne poate oferi soluţii, sunt deschis sugestiilor”, a declarat primarul.

Peste 100 de copaci bolnavi în centrul oraşului

Potrivit şefului compartimentului de administraţie locală din Cadrul Primăriei, Biro Laszlo, studiul comandat de Primărie şi efectuat alături de specialişti ai Direcţiei Silvice a relevat că din 330 de copaci cercetaţi, peste 100 sunt bolnavi şi putreziţi, fiind necesară tăierea lor; studiul a mai arătat că alţi 100 de copaci pot fi salvaţi prin tăieri parţiale la coroane, în vreme ce restul sunt sănătoşi.

„Situaţia este destul de sumbră, deoarece sunt peste 100 de copaci care vor trebui tăiaţi. Nimeni nu vrea să-i taie pur şi simplu, dar cine-şi asumă răspunderea dacă un copac putrezit cade peste doi copii, peste un om sau peste o maşină de 50.000 de euro?!”, a întrebat retoric Biro Laszlo.

Acesta a explicat că printre copacii bolnavi se află diverse specii, de la castani până la tei şi a confirmat afirmaţiile primarului Antal Arpad, potrivit cărora nu s-a luat încă nicio decizie finală în privinţa măsurilor pe care le va lua Primăria legat de copacii bolnavi.

Monica Vajna

Teme articol: parcări parc copaci petitie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 3 iunie 2010
D-le eu sunt deacord ca copaci care sunt putrezi sa fie taiati si replantati altii in locul lor, dar sunt 100 de copaci atat de afectati incat sa cada oricand ? Eu nu cred. Ma deranjat "dar cine-şi citeste integral
antisovin, 3 iunie 2010
pentru stanile de pe raza orasului cine e responsabil? imprastie capuse si rahat cu apa rece... cat despre sovinul de primar care distruge natura (vezi si problemele lui cu castorii) - la puscarie citeste integral
florin, 3 iunie 2010
toti copacii din oras sunt bolnavi, eu zic sa-i taiem pe toti, sa facem si noi orasul sa arate ca si capitala. Eventual si padurile din jur, ca si aia sunt bolnavi.
@Primar_la_Hetea & Dna Maria Movilă, 3 iunie 2010
Oameni buni, copacii care se taie sunt bolnavi, adica nu mai pot sta in picioare si la un vant mai puternic va cad voua in cap sau copiilor vostri. Cand se va intampla o astfel de tragedie cine va citeste integral
Primar_la_Hetea, 3 iunie 2010
Taiatii pe toti! Va imaginati cum va arata centrul orasului fara 100 de copaci ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.