ACTUALITATE 26 aprilie 2019

Peste șapte litri de sânge colectați la Szimpla

de Daniela Luca | 475 vizualizări

Campania de donare de sânge se află la a patra ediție

Peste 20 de covăsneni au luat parte, joi, 25 aprilie, la campania de donare de sânge organizată la cafeneaua Szimpla din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!” (în română „Fii eroul cuiva! Este în sângele tău!”). Această ediție a fost una specială pentru că donatorii au fost răsplătiți cu o doză de muzică bună interpretată instrumental de muzicienii locali.

Recoltarea de sânge a fost realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, în incinta cafenelei Szimpla Sfântu Gheorghe. Astfel, 21 de persoane și-au propus să facă un gest nobil și să demonstreze că le pasă de cei din jur. Chiar dacă cinci dintre acestea nu au putut să își ducă la îndeplinire obiectivul din motive de sănătate, restul de 16 persoane au donat în total peste 7 litri de sânge, alăturându-se misiunii de a salva viețile celor care se află în suferință.

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină al județului Covasna au declarat că sunt mulțumiți de rezultatul campaniei pentru că au colectat mai mult sânge decât se colectează de obicei într-o zi. Patronii de la Szimpla, care se numără și ei printre donatori, au declarat însă că se așteptau ca să se mobilizeze mai multe persoane.

„Probabil noi am avut așteptări prea mari, dar cu siguranță campania nu a fost un eșec. Am crezut că fiind în perioada premergătoare Zilelor Sfântu Gheorghe, va fi o mobilizare mai mare decât era până acum, dar nu a fost așa. Nimănui nu i s-a făcut rău după donare că de asta facem la Szimpla pentru că aici toți se simt bine”, ne-au spus patronul de la Szimpla, Józsi Győző.

Unii dintre cei care au venit la Szimpla pentru a deveni eroul cuiva au donat pentru prima oară. Entuziasmul care li se citea pe chip cu siguranță îi va determina să-și dorească să repete experiența și să salveze astfel alte vieți.  

 „Mă simt de la cel mai bine în sus chiar dacă e prima oară când donez. Am venit să donez la Szimpla pentru că locul e nemaipomenit și nu e în mediul spitalicesc”, ne-a spus unul dintre donatori.

„Donez sânge anual. Am avut o problemă în familie în care mama mea avea nevoie de sânge și de aceea am devenit donator. Un lucru foarte important este să te gândești la alții. Sunt atâtea accidente, operații în care sângele tău poate să salveze viața cuiva. Trebuie să fii sensibil la aceste lucruri, nu trebuie să te gândești numai la tine, ci și la aproapele tău”, ne-a spus primarul comunei Ilieni, Fodor Imre, prezent și el la Szimpla.

Acțiunea este inclusă în programul Zilelor Sfântu Gheorghe, care se desfășoară în perioada 24 aprilie - 5 mai. Cei care vor să doneze pot să facă acest lucru de luni până vineri, între orele 08:00 și 11:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna, din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, nr. 15.

La ediția precedentă care a avut loc în ianuarie, au participat 22 de covăsneni. Un număr de 19 persoane  au reușit să doneze atunci aproape 9 litri de sânge.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.