ACTUALITATE 17 martie 2015

Peste 70 de romi au absolvit cursurile de agenţi de curăţenie

de Mirela Cara Dragu | 481 vizualizări

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna a organizat începând din luna ianuarie un curs de formare profesională în vederea calificării în ocupaţia de agent de curăţenie clădiri şi mijloace de transport. Cursurile cu finanţare europeană li s-au adresat numai persoanelor de etnie romă. De curând, acestea s-au încheiat în localităţile Araci, Belin şi Vâlcele, unde în total au participat peste 70 de persoane.

Ca la orice examen, cursanţii au avut de susţinut un test teoretic şi unul de verificare a abilităţilor practice. La cel teoretic, cursanţii au primit întrebări grilă, care au presupus încercuirea răspunsului corect. Printre cunoştinţele verificate prin întrebările din teste, cursanţilor li s-a cerut să demonstreze că ştiu definiţia comunicării, că pot să facă diferenţă între emiţător şi receptor, că sunt la curent cu aspectele semnificative ale comunicării – cuvântul, gândirea, ascultarea, ideea, modalităţile de exprimare a mesajului (verbală, non-verbală, paraverbală) etc. – şi că nu sunt străini de noţiuni precum: reziduuri, salubrizare, acţionare electromecanică. Toate aceste informaţii în legătură cu care au fost verificaţi le-au fost predate de profesorii din sat. „Oamenii au fost prezenţi. Stimulaţi şi de subvenţie, şi de profesori... dascălii care au predat au fost consătenii lor. Se cunoşteau! Şi atunci era o constrângere” – a precizat directorul executiv AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Proba practică a presupus curăţarea unei clădiri a comunităţii, acţiune la care Kelemen Tibor a şi asistat. „Trebuie să vă spun că bărbaţii au curăţit afară, cu mături făcute de ei. Totul era hand-made. Au spălat maşina lectorului. Femeile au spălat geamurile şi pe dinăuntru, şi pe dinafară, plus spaţiul în care şi-au dat examenul, plus toaletele”, a relatat el.

Cursanţii au fost puşi în dificultate de scurgerea nefuncţională a clădirii, dar, în cele din urmă, dornici să treacă examenul, au găsit soluţia: au scos apa murdară şi au lăsat curat în urma lor. Ceea ce au învăţat la aceste cursuri este de mare ajutor şi în viaţa personală, unde vor putea aplica toate informaţiile teoretice, dar mai ales practice.

În următoarea perioadă vor fi eliberate certificate de absolvire în baza cărora absolvenţii vor putea primi şi banii de subvenţie. „Aşa am ajuns să realizăm că se poate şi în mediul rural, se poate şi cu persoane de etnie romă, sunt deschişi; chiar dacă e vorba de subvenţie în spate, puteau să se arate dezinteresaţi, dar au fost destul de serioşi” – a conchis directorul AJOFM Covasna.

Cu toate acestea, pentru absolvenţii acestor cursuri va fi în continuare destul de greu să găsească un loc de muncă şi aceasta în special din cauza faptului că ar fi obligaţi să facă naveta, iar veniturile salariale nu ar fi destul de mari cât să acopere şi cheltuielile de transport şi nevoile personale. De aceea oamenii nu vor fi motivaţi să accepte o ofertă de lucru într-un alt oraş în ciuda calificării obţinute după toate eforturile depuse.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.