ACTUALITATE 23 octombrie 2020

Peste 7.000 de teste PCR, prelucrate în laboratorul Spitalului Județean

de Daniela Luca | 1014 vizualizări

Aproape 10% dintre acestea au fost pozitive 

Numărul testelor Real Time PCR, pentru depistarea COVID-19, prelucrate în cadrul laboratorului de ultimă generație al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a trecut până joi, 22 octombrie, de 7.000, anunță conducerea unității spitalicești. Conform acesteia, serviciile laboratorului pot fi accesate și de cetățenii care au nevoie de teste COVID-19 la cerere.

La cel mai nou laborator din regiune, inaugurat în luna mai de Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe s-au efectuat până joi, la orele prânzului, 7.187 de teste pentru depistarea COVID-19. Dintre acestea, 691, adică 9,61% din testele efectuate au fost pozitive, a spus managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, joi, într-o video-conferință de presă. Conform acestuia, lunar, în laborator se fac peste 1.700 de teste.  

„Ceea ce a fost important pentru noi încă de la începutul nașterii ideii de a înființa laboratorul de PCR este să creăm un laborator funcțional pentru momentul de față, respectiv metoda de testare specifică să o putem folosi și pe viitor când această boală nu va mai fi actuală. Cuvintele cheie care ne-au ghidat în această privință au fost să dăm întotdeauna rezultate sigure, motiv pentru care am dezvoltat procedurile noastre de lucru bazate pe experiența de câțiva ani a unor profesori care ne-au ajutat în această privință și ne-au dat idei atât în privința stabilirii circuitului intern în cadrul laboratorului, dar și ca și idei de a evita cât mai mult greșelile posibile în fluxul de lucru al laboratorului”, a spus András-Nagy Róbert. 

„Nu vrem să generăm profit din funcționarea acestui laborator”

Acesta a subliniat totodată că prioritate la testare au în continuare pacienții spitalului și personalul acestuia, însă serviciile laboratorului pot fi accesate și de cetățenii care au nevoie de teste COVID-19 la cerere. 

„Prioritatea noastră a fost efectuarea testelor pentru pacienții internați, pentru pacienții spitalului, respectiv pentru personal, dar în ultima perioadă am reușit să deschidem acest serviciu și pentru persoane din afara spitalului sau pentru persoane din afara acestui cerc, putând efectua și teste PCR și contra-cost pentru locuitorii județului, categoric cu un preț de referință mai scăzut decât în alte părți. Motivul pentru care am reușit să stabilim acest lucru este că noi nu vrem să generăm profit din funcționarea acestui laborator, ci vrem să ajutăm la identificarea precoce a pacienților sau a persoanelor posibil infectate”, a mai spus managerul unității spitalicești. 

Managerul a precizat că săptămâna trecută s-au făcut contra-cost aproximativ 150 de teste pentru angajații unei fabrici din județ.

Contrar unor opinii conform cărora testele PCR ar putea arăta un rezultat eronat, chimistul Miklósi László a precizat în cadrul aceleiași videoconferințe că validitatea și acuratețea acestora nu pot fi puse la îndoială. 

Reprezentanții spitalului au precizat în repetate rânduri că existența acestui laborator ușurează munca angajaților, dar este folositor și pentru pacienți, pentru că rezultatele vin mult mai repede. 

Spațiul, situat în zona Gării, este dotat cu aparatură performantă, care va putea fi de folos în depistarea și altor boli decât COVID-19. În luna august, Ministerul Sănătății a inclus, după trei luni de la deschidere, laboratorul Spitalului Județean de Urgență în programul național de testare COVID-19.

Consiliul Județean Covasna a alocat 300.000 de lei pentru realizarea acestui laborator, dintre care 180.000 de lei este suma utilizată pentru reabilitarea și pregătirea spațiului, iar restul, de 120.000 de lei, a mers către achiziționarea a 1.000 de kit-uri de testare. 

Tehnica de ultimă generație a fost cumpărată dintr-o donație de 100.000 de euro făcută de o companie privată către autorități. Laboratorul are o capacitate maximă de prelucrare a 48 de probe în trei ore.

Numărul testelor prelucrate până la data de 22 octombrie în județul Covasna este de 22.274. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.