ACTUALITATE 4 septembrie 2009

Peste 600.000 de lei, investiţi în deşeuri

de Covasna Media | 575 vizualizări
Toate rampele de gunoi neconforme cu cerinţele UE au fost închise în judeţul Covasna

[singlepic=265,400,200,,left]Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, vechile rampe de gunoi din judeţul nostru, considerate neconforme cu politica de mediu a Uniunii Europene, au fost închise în totalitate, respectându- se termenul de 16 iulie 2009. Potrivit directorului coordonator al APM Covasna, Cătălin Morar, după desfiinţarea spaţiilor de depozitare din mediul rural, colectarea şi transportul deşeurilor se realizează prin orperatori

Toate rampele de gunoi neconforme cu cerinţele UE au fost închise în judeţul Covasna

Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, vechile rampe de gunoi din judeţul nostru, considerate neconforme cu politica de mediu a Uniunii Europene, au fost închise în totalitate, respectându- se termenul de 16 iulie 2009.

Potrivit directorului coordonator al APM Covasna, Cătălin Morar, după desfiinţarea spaţiilor de depozitare din mediul rural, colectarea şi transportul deşeurilor se realizează prin orperatori economici autorizaţi şi licenţiaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).

În ceea ce priveşte depozitele de deşeuri din zona urbană, acestea au fost parţial împrejmuite, fiind prevăzute cu canale de scurgere a apelor de suprafaţă, fără a fi însă izolate la bază. Depozitele au fost autorizate cu obligaţiile de mediu aferente pregătirii pentru închidere conform calendarului de sistare a activităţii de depozitare.

Controale ale Gărzii de Mediu

În urma expirării termenului de închidere a rapelor neconforme, Garda de Mediu Covasna a efectuat mai multe controale, acestea cuprinzând 45 de spaţii de depozitare din 29 de comune ale judeţului, pentru a vedea cum anume s-au respectat prevederile de închidere a rampelor.

Măsurile de închidere simplificate presupun compactare cu buldozerul, profilarea sub formă de calotă cu pante ale taluzurilor, extragerea din masa deşeurilor a deşeurilor voluminoase şi eliminarea acestora în mod separat, acoperirea cu un strat de pământ a suprafeţei profilate, însămânţare uniformă cu iarbă pe întreaga suprafaţă acoperită, întreţinerea acesteia timp de doi ani, îndepărtarea deşeurilor zburătoare, marcarea locului amplasamentelor pentru evidenţele cadastrale, precum şi interzicerea săniuşului pe suprafeţele închise.

În prezent, în judeţul Covasna există 24 de spaţii de depozitare la care nu sau finalizat lucrările de reabilitare, aici fiind impusă ca măsură însămânţarea cu iarbă a spaţiilor închise, îndepărtarea deşeurilor zburătoare rămase după închidere şi curăţirea zonelor. Pentru închiderea spaţiilor de depozitare neconforme a deşeurilor, 29 de primării au realizat investiţii de mediu în 45 de spaţii de depozitare, în valoare totală de 681.000 lei, valoarea medie a investiţiilor pentru fiecare depozit fiind de aproximativ 15.000 lei.

Coordonatorul Gărzii de mediu Covasna a declarat că cele trei depozite neconforme de deşeuri - cele de la Covasna, Întorsura Buzăului şi Baraolt, şi-au sistat activitatea, procedura de închidere a acestora urmând să fie iniţiată după stabilirea finanţărilor în acest sens. Acestea urmează să fie închise în următorii doi ani, metoda de închidere presupunând lucrări complicate care implică sisteme de impermeabilizare a suprafeţei superioare, sis teme de colectare/epurare a levigatului şi sisteme de colectare a gazului de depozit.

Deşeurile din mediul rural al judeţul Covasna (17-20.000 tone anual), care reprezintă 19% din totalul deşeurilor generate în judeţ, se preiau acum în mod organizat de către patru operatori de salubrizare autorizaţi, care le colectează şi transportă la cele două depozite rămase în operare, la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc.

11 comune din judeţul Covasna care nu deţineau spaţii de depozitare, deţin în prezent contracte pentru colec tarea şi transportul deşeurilor menajere cu unul din cei patru operatori econo mici autorizaţi din judeţ (SC Tega SA-Sfântu Gheorghe, SC Gosp-Com SRL Târgu Secuiesc, SC Salubrizare IBSV-Întorsura Buzăului şi SC Salubriserv SRL-Bixad). Un studiu al APM Covasna arată că în judeţul nostru sunt generate 90.000 de tone de deşeuri în fiecare an, 17.000-20.000 de tone provenind din mediu rural.

Intenţia autorităţilor covăsnene este de a construi un depozit zonal care să deservească întregul judeţ, între localităţile Moacşa şi Leţ. Pentru acest depozit ecologic, Consiliul Judeţean Covasna a achiziţionat 16 hectare de teren, termenul de finalizare a execuţiilor noului depozit fiind 2013.

Monica Rizea

Teme articol: deşeuri ecologic gunoi rampa
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.