ACTUALITATE 17 martie 2010

Peste 55.000 de lei restanţă la întreţinere

de Covasna Media | 764 vizualizări
O familie din Sfântu-Gheorghe are de plătit la întreţinere 55.454 de lei. GospCom face apel la oameni să îşi plătească datoriile 18mar2010-datorieCulmea restanței la întreținere în municipiul nostru a atins-o familia P. Andras, care locuiește pe strada Varadi Jozsef, și care a reușit să adune pe apartamentul în care locuiește din anul 1995 o datorie de nu mai puțin de 55.454 de lei. P. Andras are 44 de ani și patru copii și tocmai a rămas fără loc de muncă, fiind în prezent în căutarea altuia. Soția lui lucrează în Brașov și are salariu mic și ea. El și familia lui locuiesc în apartamentul aflat în proprietatea Consiliului Local din anul 1995, iar de atunci au plătit întreținerea după cum au putut, spune bărbatul. „Câteodată plăteam, când aveam, dar din 480 de lei salariu ce să faci.

O familie din Sfântu-Gheorghe are de plătit la întreţinere 55.454 de lei. GospCom face apel la oameni să îşi plătească datoriile

18mar2010-datorieCulmea restanței la întreținere în municipiul nostru a atins-o familia P. Andras, care locuiește pe strada Varadi Jozsef, și care a reușit să adune pe apartamentul în care locuiește din anul 1995 o datorie de nu mai puțin de 55.454 de lei.

P. Andras are 44 de ani și patru copii și tocmai a rămas fără loc de muncă, fiind în prezent în căutarea altuia. Soția lui lucrează în Brașov și are salariu mic și ea.

El și familia lui locuiesc în apartamentul aflat în proprietatea Consiliului Local din anul 1995, iar de atunci au plătit întreținerea după cum au putut, spune bărbatul. „Câteodată plăteam, când aveam, dar din 480 de lei salariu ce să faci. Copiii merg la școală, la grădiniță, trebuia să luăm haine, mâncare, caiete, să plătim chiria, nu ne mai rămânea aproape nimic, foarte greu ne descurcăm,”, spune amărât omul. El nici nu mai știe la cât a ajuns acum valoarea întreținerii și spune că valoarea medie a facturii, lunar, când stătea și fiul lor de 19 ani cu ei, era cam de 80 – 100 de lei. La asta se adăuga chiria de 53 de lei la CL, iar butelia de la aragaz trebuie schimbată destul de des. Acum, omul își caută de lucru, fiind specializat în domeniul exploatărilor forestiere.

Dacă în acest caz familia are o situație financiară grea, există însă situații și când familii chiar înstărite nu achită întreținerea, și astfel se ajunge la datorii mari către GospCom.

Conducerea societății de Gospodărie Comunală a transmis atât către această familie, cât și către alte aproximativ 200, somații în care face apel la cetățeni să își plătească datoriile.

În caz contrar, GospCom arată că va înainta acțiuni judecătorești direct împotriva datornicilor, ceea ce va duce la cheltuieli suplimentare și poate culmina cu scoaterea la licitație a apartamentelor vizate, așa cum s-a mai întâmplat în alte cazuri.

Datorii de 1,8 milioane de lei

Reprezentanții GospCom au prezentat ieri situația la zi a facturilor pe care trebuie să le încaseze de la populație, însemnând atât municipiul Sfântu-Gheorghe, unde este cea mai mare datorie, cât și Târgu-Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului, care au intrat în aria operatorului regional unic. Potrivit directorului de dezvoltare al GospCom, Kato Bela, valoarea acestor datorii ajunge la 1,8 milioane de lei, inclusiv cu facturile la zi, nerestante, care reprezintă însă o mică parte din datorie.

Cei mai mulți bani care trebuie încasați sunt de la asociațiile de proprietari, în topul datornicilor fiind cuprinse 15 astfel de mari datornice.

„Ne dăm seama că nu se înțelege că trebuie avut respect pentru toți furnizorii. Am convocat asociațiile pentru conciliere, să găsim cauzele neplății, și am ajuns la concluzia că reaua intenție joacă un rol important. Oamenii nu au elemente de constrângere. Este rău că și cei care plătesc pot să sufere din cauza rău platnicilor”, a spus purtătorul de cuvânt al GospCom, Honcz Laszlo.

GospCom a stabilit și un plan de măsuri pentru recuperarea banilor și a transmis circa 200 de somații în care cer ca banii să fie plătiți până pe 31 martie, altfel se ajunge la procese împotriva fiecărui datornic în parte și la vinderea apartamentelor la licitație.

Neîncasarea datoriilor de la populație provoacă greutăți și la nivelul societății. Directorul general Fejer Alexandru spune că deocamdată societatea rezistă, dar cu foarte mare greutate și la limită.

Reprezentanții GospCom au arătat că un metru cub de apă – echivalentul a o mie de litri – costă în prezent 2,2 lei. În medie, o persoană consumă cam 3000 de litri pe lună. „Nu credem că nu există 6,6 lei pe lună. Criza nu a putut genera acest fenomen de neplată, ci acel tratament separat care ni se aplică față de alți furnizori. Gazul, lumina, telefonul se plătesc, apa și canalizarea de ce nu se poate?!”, spun ei.

Prețul la apă nu s-a mai modificat din anul 2008, dar în acest an, având în vedere și scumpirile la utilități, GospCom are în vedere o majorare a acestuia.

Ana Sidon

Teme articol: datorii GospCom intretinere
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
MIHAI, 18 martie 2010
Sunt foarte multi care dau bani pe bautura tigari si jocuri electronice(si nevoiasi)dar intretinerea nu o platesc.O singura rezolvare e:daca consumi sa platesti iar daca nu platesti pierzi.Asta e.Cei citeste integral
Primar_la_Hetea, 18 martie 2010
Cunosc eu destui care au datorii la intretinere de 10000-20000 lei, au trei salarii, si-au modernizat locuinta, dar nu vor sa plateasca la intretinere, culmea ca unul dintre ei e sef de scara. Astia citeste integral
Cititor, 18 martie 2010
"GospCom a stabilit și un plan de măsuri pentru recuperarea banilor și a transmis circa 200 de somații în care cer ca banii să fie plătiți până pe 31 martie, altfel se ajunge la procese citeste integral
gigi, 18 martie 2010
De poprire ati auzit? Cei care au bani dar nu platesc trebuie sa i se scada direct din salariu, evident un procent rezonabil dar sa se obisnuiasca cu plata lunara. Nevoiasii adevarati ar trebui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.