ACTUALITATE 2 februarie 2023

Peste 200 de pagube provocate de animalele sălbatice protejate, înregistrate anul trecut în judeţ

de Agerpres | 356 vizualizări

Peste 200 de pagube provocate de animalele sălbatice protejate, în special de urşi, au fost înregistrate anul trecut în judeţul Covasna, afirmă conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului.

Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Neagu, zonele cele mai afectate au fost Barcani, Întorsura Buzăului, Băţani, Baraolt şi Vâlcele.

„La speciile protejate am avut peste 200 şi ceva de pagube provocate de urs şi lup, în special la bovine, ovine, caprine, porcine. Zonele afectate sunt zona Barcani, Întorsura Buzăului, zona Băţaniului, Baraolt şi zona Vâlcele-Ilieni (...) Cu excepţia a două localităţi, toate au avut probleme cu urşii. La Chichiş, fiind o comună de câmpie, nu am avut pagube produse de urs, ca şi la Valea Mare, care anul trecut nu s-a înregistrat la noi cu astfel de pagube”, a declarat Gheorghe Neagu.

În cursul zilei de miercuri, la sediul Prefecturii Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe, a avut loc o întâlnire organizată de Agenţia de Protecţie a Mediului, în cadrul căreia au fost prezentate asociaţiilor de vânătoare şi reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) noile prevederi privind acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de animalele sălbatice.

„Am convocat asociaţiile de vânătoare şi primarii UAT-urilor pentru a dezbate noua Hotărâre de Guvern 3/2023 care aduce modificări esenţiale faţă de 1679 din 2007, în care legiuitorul nu prevedea anumite pagube produse de speciile de animale sălbatice pe anexa 1 şi 2, adică pagube umane şi pagubele privind accidentele pe drumurile publice cu animale sălbatice. În HG găsiţi detalii, cu noile capitole care au apărut şi acolo e detaliat ceea ce trebuie să facă comisia şi UAT-ul în care are loc paguba. HG are nişte anexe de care trebuie ţinut cont, până acum era stabilită valoarea pagubei într-un proces verbal, acum se cer date de la Direcţia Agricolă, date oficiale care stabilesc cotele şi banii care trebuie alocaţi atât pentru culturi agricole, cât şi pentru animale”, a declarat Gheorghe Neagu.

Acesta a mai menţionat, printre altele, că România are cei mai mulţi urşi din Europa, iar, potrivit estimărilor, aproape 2.000 trăiesc în pădurile din judeţul Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.