Peste 180.000 de şoferi vor fi executaţi silit de CNADNR, pentru neplata rovinietei
Compania vrea să blocheze conturile a peste 180.000 de şoferi prinşi fără rovinietă în urmă cu trei ani. La vremea respectivă, legea spunea ca amenda este dublată şi de un aşa numit tarif de despăgubire, adică şoferul amendat trebuia să îşi cumpere şi rovinieta pe un an. 184.000 de şoferi nu au făcut asta, potrivit CNADNR, şi pe urmele lor sunt executorii.
Potrivit legislaţiei din 2011, cei prinşi fără rovinietă trebuiau să plătească o amendă de până la 500 de lei către stat şi un tarif de despăgubire care ajungea la CNADNR, de 28 de euro pentru autoturisme, echivalentul unei roviniete pe un an. În vara lui 2012 a intrat, însă, în vigoare o nouă lege, care a păstrat ca sancţiune amenda şi a eliminat tariful de despăgubire.
Compania de Drumuri susţine că legea din 2012 îi scuteşte de plata tarifului de despăgubire doar pe şoferii care aveau în momentul promulgării legii procese pe rol cuCNADNR, ceilalţi fiind obligaţi la plată.
"Conform dispozițiilor sus invocate, legiutorul a statuat în mod evident faptul că 'tarifele de despăgubire prevăzute de OG nr. 15/2002 (....) aplicate și contestate în instanță până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează'. Prin urmare, nu au fost anulate tarifele de despăgubire cuprinse în procesele – verbale ce nu au fost contestate și care au devenit titluri executorii", se arată într-un răspuns trimis de către Compania de Drumuri redacţiei Digi24.
"Până în prezent s-au depus diligențele necesare în vederea recuperării creanțelor doar pentru un număr de 184.444 de procese – verbale. Mai mult decât atât, această acțiune de recuperare a creanțelor are la bază și o măsură a Curții de Conturi care a dispus într-un raport din anul 2013 în acest sens. Faptul ca în prezent se derulează procedura de recuperare a creanțelor născute în cursul anului 2011, se datorează numărului extrem de mare de procese – verbale de contravenție emise pentru circulația fără rovinieta valabilă, încadrându-se în termenul legal de prescripție de 3 ani.", a adăugat CNADNR.