ACTUALITATE 4 aprilie 2019

Peste 100 de tineri înscriși la Com’On Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 511 vizualizări

Înscrierile au fost prelungite până pe 8 aprilie

Un număr de 36 de echipe a câte trei tineri s-au înscris până în prezent în procesul de bugetare participativă de tineret Com’On Sfântu Gheorghe. Pentru că în ultima săptămână de înscrieri s-au înregistrat destul de multe echipe, organizatorii au decis să prelungească termenul până pe 8 aprilie. Astfel, tinerii cu vârstele cuprinse între 14 și 35 de ani din Sfântu Gheorghe încă mai au posibilitatea să-și pună în practică inițiativele de dezvoltare urbană locală.

În total peste 100 de tineri din Sfântu Gheorghe s-au înscris în echipe de câte trei în cadrul Com'On Sfântu Gheorghe. Acest proiect este de fapt un proces participativ prin care grupuri formate din minim 3 tineri care locuiesc în municipiu, sunt invitați să gândească și să înscrie în concurs inițiative de dezvoltare urbană care sunt, ulterior, votate, iar proiectele câștigătoare sunt finanțate și implementate.

Acest proces participativ pentru tineret este o extindere a demersului european Com’On Europe care se derulează sub coordonarea Grupului PONT.

„Deocamdată ceea ce vedem în platformă este că sunt 36 de echipe înscrise. Deocamdată inițiativele nu sunt finale pentru că ei teoretic lucrează până când se termină înscrierile. Ceea ce vedem este că sunt 36 de echipe informale care s-au înregistrat deja în sistem. Noi dorim ca 30 de inițiative să primească finanțare. O echipă poate să vină și cu mai multe inițiative, deci 30 de echipe nu înseamnă 30 de inițiative”, a subliniat co-fondatorul grupului PONT din Cluj-Napoca, Farkas András.

Procesul dorește să încurajeze participarea activă a tinerilor la viața orașului, precum și participarea tuturor locuitorilor din Sfântu Gheorghe la decizia de implementare a unor proiecte benefice pentru oraș.

Astfel, proiectele depuse vor fi votate online de către locuitorii orașului, iar pe baza acestui vot, 30 de inițiative vor fi finanțate de Primăria Sfântu Gheorghe cu maxim 2.500 de lei și, ulterior, vor fi puse în practică.

Pentru ca această posibilitate de implementare a ideilor ingenioase să ajungă la tinerii din municipiu, Com'On Sfântu Gheorghe colaborează cu 10 facilitatori, tineri activi din oraș. Aceștia comunică cu participanții și îi ajută să înțeleagă mai bine ideea procesului participativ și să își formuleze cât mai clar o inițiativă.

„Am primit foarte multe feedback-uri în sensul în care oamenii aveau nevoie de mai mult timp ca să înțeleagă cum funcționează totul și atunci pentru că în ultima săptămână înainte de termenul limită am primit mai multe feedback-uri în acest sens, am zis că prelungirea ar fi utilă pentru ca mai mulți oameni să înțeleagă și să poată să lucreze pe inițiative. (...) Numărul de grupuri care se înregistrează în continuare este în creștere, adică nu s-a oprit această dinamică. În ultimele două zile s-au înscris vreo șapte, opt echipe, deci mai sunt oameni care acum intră în sistem să se înscrie. Așteptăm să vedem care va fi numărul final, dar cred că pentru un oraș ca Sfântu Gheorghe, și aici mă refer la numărul de locuitori, e ceva încurajator într-un sens foarte pozitiv, deci eu personal mă bucur foarte mult”,  a mai adăugat Farkas András.

Inițial, data până la care tinerii puteau trimite ideile de proiect a fost 31 martie. Com’On Sfântu Gheorghe face parte din programul tematic Anul Elevilor, anunțat de municipalitate. Mai multe detalii despre proiect pot fi vizualizate pe site-ul www.comonsepsi.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.