Finanțările, europene sau guvernamentale, au atras peste 100 de companii la întâlnirea BT Club
Reprezentanții a peste 100 de companii covăsnene au participat miercuri, la Sfântu Gheorghe, la invitația Băncii Transilvania, la o nouă ediție a BT Club – Clubul Întreprinzătorului Român, pentru a afla informații despre liniile de finanţare prin fonduri europene. Prezentarea a fost realizată în parteneriat cu firma GoPlan din Brașov, companie specializată în servicii de consultanță și training pentru finanțări nerambursabile.
Organizatorii au numit anul 2016 drept „Anul finanțărilor nerambursabile pentru IMM-uri” – considerând că oportunitatea de finanțare este deosebită în acest an, având în vedere că de anul viitor procentul finanțat în proiecte urmează să scadă.
Participanții au putut afla de la lectorul Diana Dumitru care sunt condițiile pe care companiile trebuie să le îndeplinească pentru a putea accesa fonduri, care este structura cheltuielilor eligibile și neeligibile, care sunt tipurile de activități care se finanțează, care este calendarul de finanțare și care sunt plafoanele de finanțare în funcție de dimensiunile firmelor.
Au fost discutate detalii privind programele POR – Programul Operațional Regional, POC – Programul Operațional Competitivitate, PNDR – Programul Național de Dezvoltare Rurală, POPAM – Programul Operațional Pentru Pescuit și Afaceri Maritime, precum și privind programele guvernamentale.
Microînterprinderile sunt primele care vor putea încerca să acceseze fonduri, luna iunie urmând să fie, probabil, cea în care proiectele se vor putea depune, în timp ce spre finalul verii se pot pregăti pentru a cere finanțări întreprinderile mici și mijlocii.
Companiile vor putea accesa fonduri pentru achiziționarea de terenuri sau pentru construcții, pentru achiziția de utilaje și tehnologie, pentru achiziția de echipamente IT și software, dar și pentru implementarea de sisteme și echipamente ce asigură economii de energie.
Antreprenorii prezenți au putut cunoaște și riscurile pe care le implică finanțarea, care sunt situațiile în care finanțarea trebuie returnată parțial sau integral, accentul fiind pus pe sustenabilitatea proiectelor pentru care se cere finanțarea.
Activitățile de producție, cele de turism urban, cele din domeniul IT, activitățile agricole, dar și cele ce țin de cercetare și dezvoltare pot beneficia în acest an de finanțări. Ca o premieră, în acest an pot obține finanțări și companiile din industriile creative (design, advertising etc).
Prezentarea a fost una foarte interactivă, datorită numărului mare de întrebări adresate de participanții dornici de a accesa fonduri. Majoritatea firmelor covăsnene prezente la acest eveniment a provenit din domenii precum agricultură, piscicultură, producție, transport sau servicii.
BT Club este cea mai mare comunitate de antreprenori din România, în județul Covasna existând circa 300 de membri. Aceștia beneficiază de consultanță bancară, traininguri, informări legate de finanțări prin programele europene sau guvernamentale sau activități de networking.