ACTUALITATE 28 februarie 2017

Pentru o afacere meșteșugărească „trebuie lucrat, lucrat, lucrat“

de Observatorul de Covasna | 4212 vizualizări

De vorbă cu Vrabie Zsolt, creatorul figurinei Pista Bá

Un bărbat în toată firea care se ocupă de „jucării“. E cazul lui Vrabie Zsolt, alias Csuri Bácsi (Nenea Vrăbiuță), un covăsnean din Sfântu Gheorghe care face bani din producerea și comercializarea unor suveniruri, din care cel mai cunoscut este Pista Bá. Pista Bá (Nea Fane), înfățișând un secui în port tradițional și cu o mustață jucăușă sub ochișori, este comercializat în magazine de artizanat, dar și la târguri, la Sfântu Gheorghe, dar și la București, iar numele i-a ajuns și marcă de mezeluri, în colaborare cu un cunoscut producător din județul nostru. Mai mult, uneori, autoritățile covăsnene dăruiesc oaspeților de pe alte meleaguri câte un „mustăcios“ marca Pista Bá.

Cu gândul că, indiferent că sunt români sau maghiari, mulți covăsneni sunt creativi și pot fi inspirați de povestea lui Csuri Bácsi pentru a-și crea propriile afaceri meșteșugărești, l-am abordat pe Vrabie Zsolt pentru acest interviu.

- Când și cum ți-a venit ideea figurinei Pista Bá?

Vrabie Zsolt (1)- Ideea mi-a venit când nu am putut să ofer un cadou, un suvenir, absolut nimic unor cunoștințe care erau în vizită la noi! Nimic care să ne reprezinte pe noi, secuii! Nimic ce se face aici și are și un pic de tradiție!, a răspuns Vrabie, adăugând că toate țările din jurul României, dar și „ținuturile din jurul nostru au câte o figurină, de ce să nu avem și noi una?“.

Figurina originală care-l reprezintă pe Nea Pista poate încăpea într-o palmă și este făcută din lemn de paltin, fetru, vopsea acrilică pe bază de apă și adeziv. A fost comercializată din 2013, iar Csuri își amintește, zâmbind, data și locul: „18 decembrie, la Târgul de Crăciun din Sfântu Gheorghe“. Întrebat de suma investită în tehnologie pentru a putea produce suvenirurile, Vrabie nu o dezvăluie, dar spune că a trebuit să facă „un atelier de tâmplărie de la A la Z“, el neavând utilaje pentru lemn, cum ar fi bormașina sau fierăstrăul circular. Figurina a fost produsă inițial de Csuri Design SA, o firmă de producție publicitară, dar în prezent meșteșugarul are o firmă separată pentru produsele artizanale. La crearea figurinelor participă Vrabie Zsolt, precum și tatăl său, soția și un prieten care este angajat la cealaltă firmă a sa.

- Am văzut că ai o comandă de figurine pentru un producător de echipamente sportive de iarnă din Franța. Rămânând la gama figurinelor din lemn, ce ai lucrat pentru alte companii decât a ta?

- Începând de la muncitori, cofetari, bucătari, am mai făcut și figurine cu personaje din poveste sau meserii ca vânător, sau chiar și schior și „snowboarder“.

- Când și cum s-a ajuns la produse alimentare Pista Bá?

- Cred că acum doi ani m-au căutat cei de la Bertis să-mi cumpere numele, adică posibilitatea de a folosi numele de Pista Bá pe produsele lor naturale.

- Pe un site care îți comercializează figurina, citim: „Produsul „Pista Bá“ se vrea a fi un suvenir pentru toți cei care vin în vizită dar și un obiect ce reprezintă Secuimea, care se poate dărui cu multă mândrie pentru cunoștințe și prieteni. Este recomandat pentru orice vârstă“. Cum a fost receptat suvenirul la târgurile din București?

- Oamenii din București sunt altfel! Ei nu neapărat îl cumpără ca pe un suvenir secuiesc. Ei cumpără că le place, poate ca bibelou.

- Ce utilizări îi dau cumpărătorii figurinei Pista Bá - bibelou, jucărie, altele?

Nea Pista a ajuns, cu ajutorul creatorului sau al cumpărătorului, în mai multe puncte de pe glob. Aici, în Sahara.

- Începând de la suvenir, până la jucărie chiar și trofeu la evenimente. E foarte variat, spune Vrabie Zsolt.

Anul acesta, la un concurs organizat cu ocazia carnavalului de Fărșang, la Târgu Secuiesc s-au oferit figurine și „medalii“ din lemn, produse de Csuri.

- În prezent câte personaje fac parte din gama Pista Bá și în ce formă?

- Mai mult de 20 de figurine și o sumedenie de produse secundare.

- Ce sfaturi ai da celor care vor să înceapă o afacere cu figurine de acest gen?

- Nu dau sfaturi celor care vor să facă figurine de acest gen (zâmbește - n. red.)! Dar pot da un sfat celor care vor să se apuce de o afacere meșteșugărească: trebuie lucrat, lucrat, lucrat! Și, după ce au obosit, să mai lucreze încă un pic. Dacă din 15 idei măcar una singură va fi de reușită, atunci vor ști că au succes, ne-a răspuns Vrabie Zsolt luni, în jurul orei 22, înainte să se reapuce de treabă în atelierul său.

covasnamedia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.