ACTUALITATE 27 aprilie 2009

Pe picior de plecare...

de Covasna Media | 791 vizualizări
Mulţi dintre directorii de deconcentrate din judeţ au primit ordine de demitere. Unii dintre ei vor fi însă susţinuţi în continuare pe funcţii, de partidele aflate la guvernare

Aproape toţi directorii principalelor deconcentrate din judeţ – care au putut fi contactaţi sau au dorit să vorbească – au primit ordinele de demitere în conformitate cu Ordonanţa emisă de Guvern, unii dintre ei primind vestea chiar pe durata nopţii, la finele săptămânii trecute.

Mulţi dintre directorii de deconcentrate din judeţ au primit ordine de demitere. Unii dintre ei vor fi însă susţinuţi în continuare pe funcţii, de partidele aflate la guvernare

Aproape toţi directorii principalelor deconcentrate din judeţ – care au putut fi contactaţi sau au dorit să vorbească – au primit ordinele de demitere în conformitate cu Ordonanţa emisă de Guvern, unii dintre ei primind vestea chiar pe durata nopţii, la finele săptămânii trecute.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Keresztely Irma, a afirmat că deocamdată nu a primit nicio decizie de demitere, însă există termene diferite de la un minister la altul. În opinia şefei IŞJ, la fel ca în celelalte ţări europene ar fi trebuit ca numai conducerea ministerelor şi secretarii de stat să fie politizaţi, iar la directorii generali, directorii de deconcentrate şi şefii de servicii să se rezume la profesionalism. În urma alegerilor parlamentare, partidul căreia îi revine influenţa asupra IŞJ este PD-L.

În ceea ce îi priveşte pe directorii Direcţiei Sanitar Veterinare, Direcţia de Sănătate Publică sau cei din subordinea ministerului Muncii şi Finanţelor, aceştia au primit decizii de demitere şi aşteaptă să vadă care sunt următorii paşi. În cazul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, conducerea PD-L anunţase în urmă cu ceva vreme că va face o rocadă, prin care actualul director Balint Bela va deveni director adjunct în locul lui Petre Bularca, acesta din urmă fiind numit director.

Directorul DSVSA, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat că a primit ordinul de demitere şi urmează să vadă cine este susţinut pe partidul de guvernământ la care aparţine Direcţia. În Covasna, este vorba despre PD-L. Directorul DSVSA a declarat că o să încerce să candideze la noul concurs de ocupare a postului de conducere al Direcţiei, şi speră să aibă susţinere.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Deme Judith, a declarat şi aceasta că a primit decizia de demitere şi că se aştepta într-un fel la o asemenea măsură a Guvernului. Potrivit directorului AJOFM, Kelemen Tibor, decizia de demitere a primit-o şi el vineri. Potrivit „regulilor”, urmează o perioadă de 30 de zile pentru a contesta, a găsi de muncă prin transfer sau chiar să intre în şomaj dacă va fi cazul. „Măcar am primit decizia ziua, alţii au primit-o noaptea“, a spus Kelemen.

La nivelul judeţului Covasna există un număr de peste 40 de instituţii deconcentrate, iar în urma alegerilor parlamentare organizaţiile locale PSD şi PD-L au încheiat un protocol de colaborare prin care împărţeau în jumătate sfera de influenţă asupra serviciilor deconcentrate.

Atât liderul local al PSD, cât şi cel al PD-L, au afirmat în repetate rânduri că nu doresc să ajungă la schimbări de dragul schimbării sau pe criterii etnice, ci numai acolo unde este cazul, pe criterii de profesionalism.

Preşedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu, a precizat că din câte ştie toţi directorii au primit sau vor primi decizii de demitere, dar câţiva, din instituţiile unde PD-L face propuneri, vor fi menţinuţi în funcţie. Doi dintre aceştia sunt directorii IŞJ şi DSV, care potrivit liderului democrat liberal se vor bucura de sprijinul partidului. „Sunt câţiva şi care rămân, atât de naţionalitate maghiară, cât şi română. Pe unii îi susţinem, pe alţii nu, în funcţie de cum am hotărât şi de performanţe, dacă au fost reclamaţii, plângeri la adresa lor”, a spus Baciu, referindu-se la instituţiile care au revenit cum s-ar spune democrat liberalilor după alegeri.

Întrebat dacă el însuşi intenţionează să ocupe vreun post de conducere la o instituţie deconcentrată, Gheorghe Baciu a precizat că este posibil, dar deocamdată nu s-a hotărât, având şi oferte la Bucureşti. Acesta spune totuşi că înclină spre a rămâne în judeţ, iar instituţia spre care se orientează este Oficiul Judeţean de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
reluc, 28 aprilie 2009
cu directorii nu ar fi chiar asa mare problema daca nu ar fi elenele udrea de langa/sub ei rasplatite de la buget
milut, 28 aprilie 2009
presedintele pd-l zice ca nu va face schimbare de dragul schimbarii dar eu cred ca tocmai deaceea ar trebui facuta schimbarea. uni directori au schimbat 2-3 guverne trecand prin toate partidele si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.