ACTUALITATE 19 noiembrie 2024

Pauza de psihologie: despre relații și autocunoaștere

de Ștefania Găvăneci | 563 vizualizări

Vineri la sediul redacției Observatorul de Covasna din Sfântu Gheorghe a avut loc atelierul „Pauza de psihologie: Este mai bine să fii singur sau căsătorit?”, susținut de psihologul Ioana Obreja. Evenimentul a adus împreună participanți dornici să își înțeleagă mai bine alegerile în relațiile de cuplu și să exploreze cum influențează copilăria și tiparele inconștiente dinamica relației în care se află. 

Descoperiri personale

Departe de formatul clasic al unei prezentări, atelierul a fost un spațiu sigur și emoționant. Exercițiile ghidate de Ioana Obreja au inclus tehnici de imaginație, cum ar fi întoarcerea simbolică la „casa copilăriei”. 

Participanții au descoperit, prin momente de reflecție, cum tiparele formate în copilărie, fie relațiile cu părinții, fie alte experiențe, se manifestă adesea în alegerile lor de parteneri sau în modul în care reacționează la provocările din cuplu.

Seara a fost marcată de momente intense, inclusiv descărcări emoționale care au adus o eliberare necesară pentru unii participanți. 

„Pentru mine atelierul a fost o experiență foarte plăcută și m-a făcut să mă eliberez de unele lucruri care erau de mult în mine și nici nu știam. Aș vrea să vă îndemn să mai faceți ateliere de acest gen pentru că sunt mulți care nici nu știu de ce sunt tot timpul frustrați, de ce nu le place de persoana de lângă ei sau cum e să fii împăcată cu propria persoană”, ne-a spus una dintre participante, Emese Dumitrescu. 

O altă participantă, Cristina Dumitrescu ne-a spus că, „A fost pentru prima dată când am participat la ateliere.  Am fost foarte încântată de subiect deoarece ne confruntăm deseori cu situația menționată, cum e mai bine, căsătorit sau necăsătorit, ca să aflu că de fapt traumele trăite în copilărie ne blochează în anumite situații. Să retrăiesc sentimentul de «a intra pe ușa din casa părintească» a fost ceva foarte intens”.

„Atelierul despre alegeri și relații de cuplu cu psiholog Ioana Obreja a fost «dur». Cel puțin pentru mine. M-a pus față în față cu trăirile din copilărie, care au fost uitate undeva în subconștient.

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru intim. Modul în care au fost așezate scaunele, prezentarea tuturor participanților de către ei înșiși a ajutat să fie totul cât mai natural și să ne cunoaștem între noi. 

Dețineam informația că noi ne alegem partenerul după modelul părinților, căutăm în partener ceea ce nu am primit în copilărie. Când am făcut fișa «Ești conștient de alegerea ta?» a fost un moment șocant să văd că exact ceea ce mi-a lipsit în copilărie am căutat la partenerul meu. Una este să citești și să obții informația,iar alta este să o așezi pe hârtie de tine însuți. 

Echipa organizatoare a fost atentă la toate detaliile. La finalul evenimentului a fost pregătită o surpriză culinară”, ne-a împărtășit Dana. 

Maturitatea în relații

„Multe dintre problemele pe care le avem cu partenerul de viață nu sunt problemele în sine, ci modul nostru de a le descifra”, spune Ioana Obreja. 

Participanții au plecat acasă cu instrumente practice pentru îmbunătățirea relațiilor, de la tehnici de comunicare până la modalități de gestionare a emoțiilor în momentele de conflict. Deși nu s-a oferit un răspuns absolut la întrebarea „Este mai bine să fii singur sau căsătorit?”, atelierul a ajutat fiecare persoană să înțeleagă mai bine dinamica relației lor și propriul rol în aceasta.

Ne vedem și în decembrie

Următorul atelier va avea loc pe 13 decembrie și este numit „Cadouri unice de Crăciun - Atelier creativ de mandale și fotografii personalizate”. Va fi condus de Loredana Muntean și Raymond Gheorghiță (fotograf). 

Mai avem și alte surprize pregătite, așa că rămâi alături de noi pentru detalii legate de următorul eveniment din seria Atelierele OCV - Acces în „culise”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.