Patru cazuri suspecte de melanom, depistate în cadrul screening-ului gratuit organizat în județul Covasna
274 de persoane din județul Covasna au răspuns apelului la prevenție și au participat la o campanie gratuită de screening pentru depistarea melanomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele. În urma consultațiilor desfășurate în patru spitale din județ, medicii dermatologi au identificat patru cazuri suspecte, care au fost trimise pentru investigații suplimentare.
În patru spitale din județul Covasna (Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul Orășenesc din Covasna și Spitalul Orășenesc din Întorsura Buzăului) s-a desfășurat cu succes campania de screening gratuit pentru melanom, la care au participat în total 274 de persoane, transmit organizatorii.
Dermatologii au depistat patru cazuri suspecte de melanom, în cazul acestor persoane au fost deja efectuate analize medicale suplimentare pentru confirmarea diagnosticului, se arată în comunicatul de presă.
Campania a urmărit să promoveze depistarea precoce a cancerului de piele, în special a melanomului, care este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer dacă este diagnosticat târziu, însă vestea bună este că se poate preveni.
„Prevenirea este unul dintre cei mai importanți piloni ai asistenței medicale - de aceea considerăm că este o prioritate să organizăm cât mai multe screening-uri și să aducem astfel asistența medicală mai aproape de oameni. Aceste evenimente nu numai că oferă o oportunitate pentru depistarea precoce, dar creează și o conexiune între spital și comunitate. Mă bucur că atât de mulți oameni au profitat de oportunitate - acest lucru arată că este nevoie de o abordare conștientă, orientată spre prevenire. Rolul nostru este să sprijinim această abordare, să punem la dispoziția populației screeninguri și să creăm o relație bazată pe încredere. Credem că împreună putem face cel mai mult pentru sănătate”, a declarat András-Nagy Róbert, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.
Cancerul de piele este adesea asimptomatic
Dr. Mild Edit, medic primar dermatolog în Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, și-a exprimat bucuria că populația s-a conformat solicitării specialiștilor și a venit doar pentru examinarea alunițelor.
„Sunt recunoscătoare fiecărei persoane care și-a făcut timp să vină pentru depistarea melanomului. Numărul persoanelor care s-au prezentat a fost foarte mare, ceea ce pentru mine arată că din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de propria lor sănătate - un pas uriaș spre prevenție. Cancerul de piele, în special melanomul, este insidios și adesea complet asimptomatic. Dar dacă este depistat la timp, poate fi vindecat. De aceea este important să vă verificați alunițele în mod regulat, să nu întârziați și să puneți întrebări dacă nu sunteți siguri. Mă bucur să văd că din ce în ce mai mulți oameni sunt deschiși la acest lucru și că am întâlnit atât de multe persoane zâmbitoare și interesate în timpul screeningului. Ca medic, obiectivul meu nu este doar să vindec, ci și să ajut la prevenire - și cu fiecare pacient depistat, ne apropiem de acest obiectiv”, a spus medicul.
Cât de des trebuie să ne prezentăm la screening?
Potrivit domnului doctor Dénes László, frecvența screeningului poate varia de la o persoană la alta.
„Frecvența screeningului variază de la o persoană la alta. Unele persoane sunt recomandate să vină la control mai des, din fericire acestea sunt mai puține la număr. Mai rare sunt cele care au alunițe atât de dense și astfel de tipuri de alunițe încât trebuie să fie verificate la fiecare șase luni sau chiar în fiecare lună, pe baza propriei observații. Dacă cineva are un număr foarte, foarte mare de alunițe pe corp și acestea se schimbă în mod constant sau prezintă diferite simptome, mâncărime, durere sau senzații de arsură, este foarte recomandat să se supună frecvent unui screening. De asemenea, este recomandat dacă lucrați într-un mediu în care sunteți expus în mod constant la lumină, în care trebuie să lucrați în soare sau dacă nu le puteți proteja în mod corespunzător. Deci sunt expuși la frecare spre exemplu în timpul exercițiilor fizice sau când lucrați, spre exemplu pe tălpi sau între picioare, în axile. Acestea ar trebui să fie monitorizate mai frecvent”, a precizat dr. Dénes László
„O leziune cutanată depistată târziu poate fi fatală”
Doamna doctor Kelemen Orsolya s-a ocupat de examinările din Întorsura Buzăului și Covasna. Ea a subliniat că, deși nu au fost depistate cazuri suspecte, interesul acordat din partea pacienților a fost încurajator.
„Oamenii au fost deschiși la screening, iar acesta este un semn foarte încurajator. Importanța prevenției nu poate fi subestimată, indiferent dacă este vorba de adulți sau de copii. O leziune cutanată depistată la timp poate salva vieți, în timp ce o leziune cutanată depistată târziu poate fi fatală. Acesta este motivul pentru care screeningul este atât de important. Doar faptul de a veni o dată pe an pentru un screening este o mare realizare, deoarece este o responsabilitate nu doar pentru dumneavoastră, ci și pentru cei dragi”, a adăugat doctorița.
Tinerii au venit la control de mână cu bunicii
Potrivit doamnei doctor Orosz-Fekete Eszter, medic specialist din Târgu Secuiesc, în ultimii ani a avut loc o schimbare spectaculoasă, pentru că din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți că prevenția este cheia.
„A existat o înregistrare foarte mare pentru screening, ceea ce arată că oamenii sunt mult mai conștienți decât erau acum un deceniu. Din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de faptul că nu trebuie să aștepte până când au probleme, ci că trebuie să vină la un control încă la primul semn sau chiar și în absența acestora. Am observat că mulți oameni vin acum cu întrebări specifice, cu propriile observații, iar aceasta este o mare îmbunătățire. Este o atitudine absolut pozitivă prin care care vedem că bazele conștientizării sănătății sunt depuse pentru generația următoare. A fost foarte pozitiv să vedem că mulți tineri și-au adus bunicii. Oamenii înțeleg din ce în ce mai bine că prevenția este cel mai bun mod de a rămâne sănătoși”, a explicat specialista.
Numărul cazurilor de melanom tratate la Sfântu Gheorghe, în creștere
Din păcate statisticile ultimilor doi ani arată că numărul pacienților diagnosticați și tratați de melanom în spitalul din Sfântu Gheorghe este în creștere. În 2023 au fost înregistrate în total 16 cazuri noi, dintre care 7 femei și 9 bărbați, iar în 2024 vorbim despre 23 de persoane, 14 femei și 9 bărbați.
Pe baza feedback-urile pozitive și a creșterii ratei de participare, organizatorii și specialiștii transmit că intenționează să continue campania de depistare a melanomului. Scopul rămâne neschimbat: prevenirea, sensibilizarea și depistarea precoce, care în multe cazuri poate salva vieți.