ACTUALITATE 2 februarie 2011

Patronii de magazine din judeţ au început să pună accent pe securitate

de Covasna Media | 57 vizualizări
Tot mai multe magazine aleg să monteze sisteme de securitate pentru prevenirea furturilor Conform unei statistici întocmite de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Covasna, zilnic au loc două sau trei furturi în judeţ, cu precădere în magazine sau în centrele comerciale. Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Andrea Buzsi, a declarat că zilnic sunt sesizări cu privire la furturi din magazine, cele mai multe fiind în zona municipiului Sfântu Gheorghe, urmată de zona Târgu Secuiesc. „Sunt foarte multe

Tot mai multe magazine aleg să monteze sisteme de securitate pentru prevenirea furturilor

Conform unei statistici întocmite de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Covasna, zilnic au loc două sau trei furturi în judeţ, cu precădere în magazine sau în centrele comerciale.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Andrea Buzsi, a declarat că zilnic sunt sesizări cu privire la furturi din magazine, cele mai multe fiind în zona municipiului Sfântu Gheorghe, urmată de zona Târgu Secuiesc.

„Sunt foarte multe magazine care încă nu şi-au pus sisteme de securitate, cu precădere magazinele mici unde vânzătoarele nu pot avea ochi pentru toate, dar trebuie să spun că s-au înmulţit şi magazinele care au sisteme de securitate montate”, a explicat Andrea Buzsi.

Purtătorul de cuvânt a apreciat faptul că foarte multe societăţi comerciale au ales să îşi monteze camere de supraveghere deoarece îi ajută în identificarea făptaşilor şi implicit prinderea lor. De asemenea, pe lângă camerele de supraveghere, centrele comerciale sau magazinele mai mari au şi persoane angajate pentru a supraveghea raioanele şi pentru a reduce furturile din magazine.

„Sunt magazine numai cu camere de supraveghere, unele numai cu pază umană şi sunt cele care au optat pentru ambele opţiuni. Nu avem atâtea solicitări din partea celor cu sisteme de securitate pe cât magazinele mici din cartiere unde comerciantul se bazează pe încrederea cumpărătorului, majoritatea fiind clienţi fideli”, a completat Andrea Buzsi.

Magazinele mici nu au bani pentru o firmă de pază

Majoritatea proprietarilor de magazine mici din cartierele orăşeneşti nu au bani suficienţi pentru angajarea unei firme special pentru a se ocupa de partea de securitate şi nu se pricep prea mult nici la tehnica de calcul cu camerele de supraveghere.

„Am un magazin mic şi nu vând mare lucru, în afară de pâine şi strictul necesar pentru care nu se mai deplasează zilnic clienţii în magazinele mari... Nu văd ce ar atrage hoţii aici. Nici încasări mari nu am pentru că valorea totală a mărfurilor expuse nu depăşeşte 2-3.000 de lei. Decât să plătesc un agent de pază să stea degeaba prin magazin mai bine plătesc încă o vânzătoare sau impozitele la stat”, a declarat Ioan Ilie, proprietar de magazin.

„Copii sunt cei care mai strecoară câte o bomboană sau o ciocolată în buzunar. Nu ne confruntăm cu asemenea probleme în zona noastră pentru că îi cunosc pe toţi clienţii. Majoritatea sunt din blocul în care funcţionăm şi suntem în relaţie de prietenie, nu este cazul să ne furăm pe la spate”, a declarat Kiraly Otilia, vânzătoare într-un magazin mixt de la colţul blocului.

„De curând am montat camere de supraveghere în magazin şi senzor de mişcare la intrare. Trebuie să mai învăţ cum să derulez imaginile pe calculator şi aşa îi voi prinde pe cei care au mâna mai lungă decât tejgheaua. Aş angaja un om special pentru a sta cu ochii în monitor, dar asta înseamnă un salariu în plus şi momentan vreau să extind magazinul şi nu îmi permit. Nu exclud nici ideea de a apela la o firmă specializată pe securitate şi aşa mă scap de o grijă. Niciodată nu se ştie cine îţi intră în magazin şi ce intenţii are aşa că mai bine mă protejez din timp”, a declarat Zoltan Emese, coproprietară la un magazin mic.

Reprezentanţii unei firme de securitate au spus că în ultima vreme au crescut solicitările din partea magazinelor din cauza evenimentelor de la nivel naţional şi spargerile tot mai dese înregistrate la poliţie. Aceştia au mai spus că prin monitorizarea de la dispecerat pot identifica persoanele şi să ajungă la locul respectiv înainte ca făptaşul să părăsească magazinul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.