ACTUALITATE 24 august 2009

Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe românii din Covasna la păstrarea cu demnitate a identităţii

de Covasna Media | 530 vizualizări
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Daniel, s-a aflat duminică seară într-o vizită simbolică la Prefectura Covasna, alături de alte înalte feţe bisericeşti şi de câteva oficialităţi locale.

Părintele Patriarh a fost invitatul prefectului Codrin Munteanu, căruia i-a dăruit volumul „Catedrala Patriarhalărestaurare şi resfinţire“. Prea Fericitul Părinte s-a oprit la Sfântu Gheorghe în drum spre judeţul Argeş, arătând că vizita la Prefectura Covasna este una simbolică. „Mesajul nostru este să ţină legătura cu toate instituţiile care doresc să păstreze şi să promoveze identitatea ortodoxă românească, pentru că

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Daniel, s-a aflat duminică seară într-o vizită simbolică la Prefectura Covasna, alături de alte înalte feţe bisericeşti şi de câteva oficialităţi locale.

Părintele Patriarh a fost invitatul prefectului Codrin Munteanu, căruia i-a dăruit volumul „Catedrala Patriarhalărestaurare şi resfinţire“.

Prea Fericitul Părinte s-a oprit la Sfântu Gheorghe în drum spre judeţul Argeş, arătând că vizita la Prefectura Covasna este una simbolică. „Mesajul nostru este să ţină legătura cu toate instituţiile care doresc să păstreze şi să promoveze identitatea ortodoxă românească, pentru că există şi o şansă a minorităţilor care conştientizează mai mult valorile şi specificul identităţii noastre (…). Dăm un sfat, ca oamenii să fie prezenţi la Biserică, la sărbători - care sunt lucrări asupra relaţiei noastre cu Dumnezeu, în rugăciune şi cu semenii, în manifestările sărbătorii, căci este o activitate asupra noastră înşine (…). Să vină la Biserică, să ţină legătura cu Parohia, cu şcoala românească, cu centrele şi evenimentele cultu rale, să se adune cei care se aseamănă în virtuţi, adică în fapte bune şi dorinţa frumoasă de a păstra cu demnitate identitatea culturală, lingvistică şi, înainte de toate, a credinţei creştine ortodoxe”, a spus Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, ca mesaj pentru românii din judeţul Covasna.

„Niciun liceu fără Dumnezeu“

Acesta s-a referit, totodată, şi la apelul „Niciun liceu fără Dumnezeu“, pe care l-a lansat anul trecut, ca necesitate permanentă în procesul de formare morală şi socială a elevilor. În acest sens, Prea Fericitul Patriarh a ţinut să vorbească despre tinerii români care au ajuns să lucreze în instituţii europene importante de la Bruxelles sau Strasbourg, arătând că aceştia nu sunt doar inteligenţi ci şi foarte credincioşi, făcând parte din primele generaţii care au făcut ore de religie la şcoală, după căderea regimului comunist.

„Tinerii să folosească această perioadă a vieţii pentru a aduna lumină în suflete (...), dorim ca ei să fie o bucurie pentru familie, pentru părinţi şi pentru societate. Avem foarte mulţi tineri harnici şi inteligenţi, dotaţi, nu doar la oraş ci şi la ţară. Trebuiesc ajutaţi, pentru cultivarea talentelor pe care le au şi pentru a putea intra în competiţie cu alţi tineri, din Uniunea Europeană (…). Dacă tinerii au credinţă şi o cultură solidă, au demnitate şi pot reprezenta ţara cu multă vrednicie. Trebuie să-i ajutăm pe tineri, să-i încurajăm să studieze în această perioadă“, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, transmiţându-le tinerilor covăsneni toate cele bune.

„Am aflat cu bucurie că Preafericitul Patriarh Daniel a acceptat invitaţia noastră, chiar dacă pentru o vizită foarte scurtă. În această deplasare strict bisericiească, s-a găsit timpul necesar pentru a veni la Instituţia Prefectului, într-un gest simbolic, pentru că nu există, strict din punct de vedere juridic, o legătură instituţională, dar administraţia funcţionează împreună cu Biserica, pe ceea ce înseamnă soluţionarea unor nevoi ale cetăţenilor, putând avea proiecte împreună cu Biserica în folosul cetăţenilor”, a declarat prefectul Codrin Munteanu despre oprirea Patriarhului la Prefectura Covasna.

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat, la finele săptămânii trecute, în judeţele Covasna şi Harghita, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi a ridicării la rangul de arhiepiscop a Părintelui Episcop Ioan Selejan.

Monica Rizea

Teme articol: vizita biserica Patriarh Daniel
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
reluc, 25 august 2009
numai secuii sunt capabili sa pastreze identitatea flamanzi
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.