ACTUALITATE 16 martie 2022

Participare numeroasă la marșul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 5787 vizualizări

Sute, poate chiar mii de persoane au luat parte marți, 15 martie, la acțiunile organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Sfântu Gheorghe, după mai bine de doi ani de pauză, din cauza pandemiei. Punctul culminant al evenimentului a fost marșul, pornit după ora 13:00 atât din cartierul Simeria, cât și de la Gară. Participanții s-au reunit în zona Parcului Elisabeta. Toți au fost întâmpinați de alte mulțimi, în zona centrală a orașului. 

La scena amplasată în Piața centrală au avut loc momente artistice, dar s-au purtat și discursuri. 

Primarul Antal Árpád s-a folosit de acest prilej să vorbească despre vindecare și încredere. 

Nici nu vă puteți închipui ce bucurie simt să vă văd aici împreună. Ultimii 2 ani au fost groaznici. Mi s-au părut a fi 20 de când n-am mai sărbătorit ziua de 15 martie, ziua libertății, de când n-am mai organizat aproape nimic în centru, împreună și atât de mulți. Este o zi când întotdeauna prindem putere și curaj. Este un memento, ne aduce aminte de cât de scumpă este libertatea.

Exact acum doi ani s-a mutat și la noi epidemia mondială și au început primele restricții și atunci a început coșmarul care ne-a afectat pe toți fără să ne alegem asta, familiile noastre, colegii noștri, prietenii noștri, întreaga comunitate. Cel mai rău a fost că din pricina restricțiilor, lockdown-ului și neputinței, solidaritatea inițială s-a transformat în dezbinare, ceartă. Am putut constata îndeaproape  cât de fragilă ne este libertatea, libertatea mea, dar și a comunității. Dacă fizic ne-am vindecat, să vindecăm și sufletul comunității noastre. Avem nevoie și o să avem nevoie unii de alții și de încrederea reciprocă”, a transmis edilul din Sfântu Gheorghe. 

Antal Árpád a amintit și de situația din Ucraina, a vorbit de agresiunea rusă și „de milioane de oameni nevinovați, bătrâni, femei, copii, sunt uciși sau în pericol, sau fugari”. „Să fim solidari cu vecinii, să îi ajutăm pe cei care fug din calea războiului”, a mai punctat primarul. 

În cadrul discursului său, primarul a  mai scos în evidență importanța Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ca o metodă de cinstire a trecutului, „a luptei înaintașilor națiunii maghiare, care s-au jertfit pentru a avea acest prezent în pace și siguranță și pentru a crea posibilități de muncă pentru a construi viitorul”.

El a vorbit chiar și despre recensământ. „Să ne asumăm răspunderea pentru păstrarea identității naționale, a limbii materne, și a apartenenței comunitare. Să ne folosim de acest recensământ al populației care a început ieri, să facem declarații sincere despre identitatea noastră nu numai culturală, ci și din alte domenii, pentru că de acest recensământ depinde susținerea etniei maghiare în ținutul secuiesc, viitorul familiilor noastre și a copiilor noștri pe următorii 10 ani”, a mai transmis primarul. 

Nu în ultimul rând, Antal Árpád a adus în discuție și scrutinul din Ungaria și i-a îndemnat pe maghiarii cu dublă-cetățenie să meargă la vot. 

Mesaj din Ungaria 

Pe ecranul montat la scenă au fost transmise și imagini de la evenimentele derulate în Ungaria. 

În discursul său cu acest prilej, premierul Ungariei, Viktor Orbán s-a axat mai mult pe campania electorală privind alegerile din 3 aprilie. A scos în evidență realizările ultimilor 12 ani, precum și influențele negative ale partidelor de stânga, opoziția FIDESZ. 

Pe de altă parte, liderul de la Budapesta a scos în evidență importanța păcii, dar a vorbit și despre efectele nefaste ale războiului, care vor afecta situația economică a Ungariei. 

El a asigurat populația că Ungaria nu se va amesteca în războiul din Ucraina, nu va trimite nici arme și nici armată în acest conflict militar de la graniță.

Premierul Ungariei s-a menținut în continuare tare pe ideile lui și pe poziția de a fi împotriva efectivelor de migranți, dar totodată a asigurat că refugiații din Ucraina vor primi ajutor umanitar. 

Comunitatea maghiară marchează la data de 15 martie comemorarea Revoluției de la 1848-1849 și a Războiului de Independență. Acțiuni similare ca cea de la Sfântu Gheorghe, dar poate de mai mică amploare, au fost și la Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt și nu numai. 

Iulia Drăghici – Taraș 

Diana Pantelimon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.