ACTUALITATE 23 septembrie 2009

Parteneriat Covasna – Harghita în Asociaţia „Munţii Noştri”

de Covasna Media | 556 vizualizări

Cu 21 de voturi „pentru“ şi 6 împotrivă – din partea consilierilor români -, Consiliul Judeţean Covasna (CJ) a aprobat ieri participarea la constituirea Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Munţii Noştri“, o iniţiativă care s-ar derula în parteneriat cu judeţul Harghita, dar care a stârnit controverse în rândul consilierilor.

Potrivit proiectului de hotărâre adus în discuţie, „Munţii Noştri“ este o asociaţie care se constituie cu scopul de a realiza în comun proiecte de dezvoltare regionale şi servicii publice pe baza strategiei de dezvoltare la nivelul Covasnei şi Harghitei, precum şi pentru a atrage posibilităţi de accesare a Fondurilor Structurale prin proiecte regionale.

În lunga listă de obiective principale ale Asociaţiei se regăsesc sprijinirea dezvoltării economico-sociale prin atragerea investiţiilor care îmbunătăţesc accesibilitatea localităţilor din judeţele Harghita şi Covasna, dezvoltarea cantităţii şi calităţii serviciilor publice edilitare oferite de asociaţi, iniţierea şi realizarea programelor de dezvoltare prin parteneriat între autorităţi publice, organizaţii non guvernamentale (ONGuri) şi agenţi economici, elaborarea strategiei de dezvoltare a celor două judeţe, dezvoltarea şi promovarea turismului şi multe altele care acoperă o arie largă de domenii.

Din Consiliul de Administraţie al asociaţiei ar face parte câte doi consilieri desemnaţi din fiecare din cele două judeţe fondatoare. Hotărârea a stârnit controverse în special în rândul consilierilor Alianţei Româneşti, care au ridicat problema înfiinţării unei structuri supraalese care poate fi uşor desfiinţată de instanţă şi care încalcă principiile democratice. „Reprezentantul ales de populaţia unui judeţ decide în legătură cu aspecte asupra cărora nu are nicio competenţă, este dublă reprezentativitate, dispun acelui teritoriu unde ei nu sunt aleşi de nimeni, încalcă flagrant principiile democratice. Luăm o seamă din atribuţiile Consiliului Judeţean şi le delegăm unui organ adhoc creat care nu răspunde în faţa cetăţenilor care i-au mandatat să-i reprezinte”, a spus consilierul judeţean Sabin Calinic, preşedintele Comisiei Juridice din cadrul CJ. „Proba legalităţii o va spune instanţa, noi avem păreri. La înfiinţarea asociaţiei va fi decisă legalitatea ei. Nu văd juridic, tehnic şi practic un impediment în faţa luării deciziei favorabile acestei hotărâri”, a fost răspunsul preşedintelui CJ, Tamas Sandor.

El a continuat că intenţia lor este de a derula şi în continuare proiecte cu judeţul Harghita, aşa cum se întâmplă şi acum, şi a amintit că judeţul Covasna are proiecte şi cu judeţele Mureş sau Braşov – centura oraşului care ar urma să fie legată de cea a Braşovului.

Conform statutului asociaţiei, patrimoniul iniţial al acesteia este de 200.000 de lei, constituit din contribuţia în numerar a celor două consilii judeţene, care alocă câte jumătate din aceşti bani, din bugetul local.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.