ACTUALITATE 16 iunie 2015

Parlamentarii şi-au votat pensii mai mari. Vor primi un bonus de până la 4.000 de lei

de Covasna Media | 558 vizualizări

Proiectul care introduce pensiile speciale pentru parlamentari a primit astăzi votul final şi a fost adoptat. Proiectul de lege care măreşte veniturile parlamentarilor care ies la pensie a primit 303 voturi „pentru” şi 124 „împotrivă”. La începutul şedinţei, liberalii au ameninţat că părăsesc şedinţa comună a celor două camere, fiind nemulţumiţi de proiect. Deputaţii şi senatorii care ies la pensie după ce au avut un singur mandat vor primi cu cel puţin 1.200 de lei mai mult. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.000 de lei.

Trei mandate – pensie suplimentară de 4.600 de lei

Potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Potrivit legii care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai prevede textul proiectului de lege.

Pensie de 400 lei, coșul minim de supraviețuire: 2.000 lei pe lună

Limita sărăciei în cazul pensionarilor din România a fost de mult depășită. Aproape 400 de mii de români primesc pensia minimă garantată de stat, care a crescut în acest an la 400 de lei. Asta în timp ce coșul minim de supraviețuire, calculat după standardele INS, depășește 2.000 de lei lunar.

Pensia minimă nu a ținut pasul cu creșterea salariului minim și nici cu ritmul inflației și al majorării prețurilor. Din 2009 și până în 2015, pensia minimă garantată de stat s-a majorat cu doar 50 de lei (de la 350 lei la momentul introducerii legii în anul 2009, pe vremea guvernului Boc).

Din 400 de lei pe lună un pensionar din România este obligat să plătească cel puțin jumătate pe cheltuielile de utilități - gaze, curent electric, apă, întreținere. În lunile de iarnă, cheltuielile cu căldura înghit toată pensia minimă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stelian, 17 iunie 2015
"Sa traiti" si la mai mare....! Otrepele neamului romanesc, indiferent de etnie, banii n-au miros!
Ilyés Ibolya, 16 iunie 2015
NENOROCITI!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.