ACTUALITATE 15 decembrie 2015

Parlamentarii şi-au votat pensii mai mari

de Covasna Media | 674 vizualizări

Legea pensiilor speciale a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, retrimisă în Parlament şi votată marţi din nou. Aproape 300 de senatori şi deputaţi s-au pronunţat "pentru" pensii speciale. Mai exact, legea a trecut cu 287 de voturi pentru, unul împotrivă şi cinci abţineri. Sumele sunt cuprinse între 1.500 și 4.400 de lei, în funcţie de numărul de mandate. În semn de protest, liberalii au ieşit din sală înainte sa înceapă votul.

Singura modificare de substanță adusă de parlamentari după ce președintele a trimis legea la reexaminare se referă la perioada pe care o persoană trebuie să ocupe un fotoliu de parlamentar pentru a putea să beneficieze de aceste privilegii în momentul în care iese la pensie. În forma inițială legea prevedea șase luni dintr-un mandat de patru ani, iar în forma adoptată marţi de Camera Deputaților și Senat se spune că o persoană poate beneficia de pensie specială dacă ocupă fotoliul de parlamentar pentru cel puțin patru ani, adică un mandat întreg.

În rest, alte critici aduse de șeful statului nu au fost eliminate de parlamentari. De pildă, vor primi pensie și parlamentarii care nu-și încheie mandatul, în cazul în care sunt declarați de instanță, definitiv, în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese.

Legea merge acum la promulgare, iar președintele nu mai are decât posibilitatea eventuală de a o contesta la Curtea Constituțională.

„Atâta timp cât am zis dreptate până la capăt și toți ceilalți și-au recuperat pensiile, prin votul Parlamentului, e normal să rezolvăm și această problemă. Nu o luați ca pe un drept extraordinar al unor oameni deasupra legii sau deasupra cetățeanului de rând. Dacă ai două, trei, patru mandate, când ieși la pensie nu ai vechime. Ieși cu pensia ciuntită”, a explicat Cristiana Anghel, senator ALDE.

„La votul final ne-am ridicat și am plecat peste 90 de parlamentari liberali, este foarte greu de crezut că, după ce la votul anterior au fost 304 voturi pentru, două voturi împotrivă și vreo șapte abțineri, puteau să rămână în sală 286 de parlamentari”, a subliniat deputatul liberal Ludovic Orban.

„Cred că puterea supremă în stat, care e reprezentată de Parlament, are nevoie de un nou implus, nu se poate face resetarea clasei politice așa cum cere strada, cum cer anumite forțe politice, cu un parlament de 2 bani”, consideră Anghel Stanciu, deputat PSD.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.