ACTUALITATE 30 octombrie 2016

Părintele Necula a marcat în judeţul Covasna conferinţa cu numărul 1.000

de Observatorul de Covasna | 1182 vizualizări

Aproape 700 de persoane au participat la prima ediţie a noului sezon APChat

Cele două conferinţe APChat susţinute de unul dintre cei mai iubiţi preoţi din ţară, părintele Constantin Necula, joi şi vineri, la Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului, au fost descrise de cei prezenţi ca fiind ca „o gură de oxigen”. Evenimentele, la care părintele Necula a vorbit despre „păcat în era tehnologiei” şi „omenie”, răspunzând la întrebările celor prezenţi, au adunat circa 700 de persoane: peste 400 la extensia Universităţii „Babeş-Bolyai” din Sfântu Gheorghe şi peste 250 la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. Mai mult decât atât, la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe, preotul a marcat conferinţa cu numărul 1.000.

„Un judeţ poate avea şi două inimi”

„Au fost întâlniri absolut de suflet. Este important să constaţi că un judeţ poate avea şi două inimi, dacă vrea. Oamenii s-au comportat ca adevărate gazde. Cel mai mult m-au impresionat cei care mi-au mulţumit în ungureşte la terminarea conferinţei de la Sfântu Gheorghe. La Întorsura Buzăului mi-am redescoperit prieteni şi istorii personale, aş îndrăzni să spun. E o provocare să stai în faţa unor oameni şi să le spui că îi iubeşti şi să constaţi că şi ei te iubesc pe tine, iar acesta este lucrul cel mai important. Toate cuvintele au fost despre cât de mult ne poate iubi Dumnezeu prin oameni. (...) Oamenii trebuie să ştie că veţi mai organiza şi alte evenimente şi că lucrurile nu sunt spuse toate deodată. Vom încerca de fiecare dată să fim cât mai la îndemâna lor, vom evita locurile unde ni se stinge lumina în timpul conferinţelor, vom învăţa că lucrurile cu adevărat importante pentru oameni le putem rosti în clădiri importante pentru oameni şi vom învăţa să respectăm oamenii pe care îi invităm la conferinţe şi cu care vorbim şi povestim, în măsura în care ne respectăm pe noi”, ne-a declarat părintele Constantin Necula, la finalul întâlnirilor din judeţul Covasna.Necula - Intorsura (5)

Noul sezon al conferinţelor APChat, organizate de Asociaţia pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe şi cotidianul „Observatorul de Covasna”, a debutat cu succes, iar dovadă o face nu doar numărul mare de persoane care au răspuns invitaţiei organizatorilor, ci şi faptul că evenimentul a reunit oameni de toate vârstele, indiferent de etnie şi de religie.

„M-am bucurat să văd că publicul de la APChat este din ce în ce mai numeros. Părintele Necula a adunat atât de multă lume joi seara la UBB, încât a trebuit să schimbăm sala în ultimul moment, ceea ce, dincolo de disconfortul creat celor prezenți, este un motiv de satisfacție. La fel de plăcut a fost să vezi că, la Întorsura Buzăului, peste 250 de oameni s-au adunat să participe la prima ediție APChat desfășurată acolo. Ceea ce s-a întâmplat joi și vineri e un semn că facem ceea ce trebuie, că oamenii ne urmăresc și apreciază evenimentele noastre și că merită să depunem în continuare efortul de a duce mai departe ceea ce am început”, spune coordonatorul evenimentelor, Mirela Cara Dragu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Comunitate, director al ziarului „Observatorul de Covasna”, Daniel Santa, menirea unui ziar este aceea de a fi catalizator de oameni şi energii, lucru îndeplinit prin seria de evenimente APChat.

„În primul rând vreau să le mulțumesc tuturor celor ce au răspuns invitației noastre. E măgulitor faptul că am reușit să atragem la conferințe aproape 700 de  oameni. Asta trebuie să fie menirea unui ziar într-o comunitate, să fie un catalizator de oameni și energii. Ori noi am reușit să strângem laolaltă pentru a asculta un om de cultură, români și maghiari, ortodocși și oameni de alte confesiuni, clerici și laici, oameni cu viziuni și orientări diferite și de vârste extrem de diferite. Și sigur că meritul este cu precădere al părintelui Necula, dar nu vreau să îi omit pe toți cei care au pus umărul la organizarea și promovarea conferințelor și cărora le mulțumesc. De asemenea mulțumesc tuturor reprezentanților bisericilor din județ care au participat la conferințe și care au susținut inițiativa noastră”, a declarat acesta.

Părintele Necula va avea rubrică săptămânală în „Observatorul de Covasna”Necula - Sf Gheorghe (3)

Legătura dintre părintele Necula, organizatorii APChat şi covăsneni va continua să existe, mai ales pentru că preotul se va alătura echipei redacţionale a ziarului „Observatorul de Covasna” şi va scrie săptămânal către publicul din judeţ, dar nu numai.

„Cu părintele Necula s-a legat un fel de „prietenie la prima vedere” și cred că vom mai face multe lucruri împreună de acum încolo. Printre acestea se numără și faptul că părintele va avea o rubrică săptămânală în „Observatorul de Covasna”, ceea ce e un privilegiu și totodată un mare compliment pentru cotidianul nostru”, a spus Daniel Santa.

Despre noul proiect de parteneriat cu ziarul nostru, părintele Necula ne-a spus: „Voi încerca să vorbesc celor din Sfântu Gheorghe şi din celelalte localităţi ale judeţului Covasna şi să le pun la îndemână cuvântul lui Dumnezeu, nu pentru că nu ar avea cine să o facă, pentru că o fac foarte bine colegii noştri de aici, dar vreau să fie şi din partea unui braşovean o mulţumire adusă unui judeţ care l-a crescut, pentru că până la urmă vecinătăţile noastre de judeţ sunt mai importante decât vecinătăţile de ţară”.

Părerile celor prezenţi la APChatNecula - Sf Gheorghe (6)

Prin discursul său amuzant şi în acelaşi timp plin de substanță şi de profunzime, preotul Constantin Necula a reuşit, aşa cum am menţionat şi cum ne aşteptam, să atragă în jurul său oameni de toate vârstele, cu diferite ocupaţii, etnii sau chiar religii. Despre faptul că evenimentul a fost unul reuşit, cei mai în măsură să vorbească sunt în primul rând participanţii.

„Eu sunt fană părintele Necula. Joi am cumpărat o carte şi într-o zi am şi citit-o. Îmi place foarte mult, îl admir foarte mult. Conferinţele au fost foarte bune. Mi-a plăcut totul. Ce vine de la părintele Necula e aşa cum trebuie”, ne-a spus o covăsneancă, prezentă la ambele evenimente.

„Îmi place că a fost ironic la adresa multor sisteme din ţara asta, care se clatină şi despre care atâţia oameni deştepţi se adună pe la televiziuni să vorbească. A fost un dialog sincer, interesant şi prietenesc. Mi s-a părut că oamenii au reacţionat atât de firesc, de parcă toţi eram prieteni de o viaţă”, ne-a spus directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Badiu.

Corina, o tânără care a participat la evenimentul de la Sfântu Gheorghe, ne-a spus la finele evenimentului de joi: „Mă bucur foarte mult că a participat atâta lume. Consider că trebuie să ne facem timp şi pentru sufletul nostru. Suntem atât de ocupaţi cu treburile cotidiene, încât uităm că avem nevoie de timp şi pentru noi. Faptul că sala a fost plină înseamnă că lumea nu a uitat unde este credinţa şi cine ne ajută cel mai mult când suntem la nevoie. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera. Mi-a plăcut că părintele reuşeşte să se conecteze cu tinerii, să glumească, dar în acelaşi timp să ne explice ideile lui, dar într-un mod în care să nu le considerăm impuse. Consider că un preot trebuie să fie aproape de sufletul nostru, indiferent dacă suntem mai rebeli sau nu”.

„Nu suntem din Covasna, dar l-am descoperit pe părintele Necula de foarte mult timp. E un om inteligent şi deosebit. Dacă măcar 20% din preoţi ar fi la nivelul dânsului şi la modul de a şti să-şi atragă tinerii, Biserica ar avea un rol mult mai important în societatea noastră”, ne-a spus Iuliana din Braşov.

Cătălin Petcu, unul dintre participanţii la întâlnirea de la Întorsura Buzăului, a catalogat evenimentul ca fiind „o gură de oxigen mare-mare-mare”. Acesta a mai adăugat: „Sperăm din tot sufletul ca Asociația pentru Comunitate și Observatorul de Covasna să mai aibă astfel de inițiative. Așa reușim să ne ridicăm, să ne luminăm, să fim ceea ce ne dorim. (...) Tema aleasă a fost extraordinară, iar părintele este un orator excelent. Având în vedere că a fost profesorul soției mele a fost o bucurie dublată”.

Potrivit lui Valentin Ioan Cosmeanu, preot în parohia Ojdula și Ghelința din cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei, „părintele Constantin Necula a demonstrat încă o dată că tinerii țin aproape de biserică și de Dumnezeu, doar că trebuie să ne deschidem mai larg”.

„ANecula - Sf Gheorghe (5)ceastă întâlnire a fost o mare bucurie pentru că pe părinte nu l-am mai avut în mijlocul nostru la Sfântu Gheorghe, îl mai așteptăm și cu alte ocazii. A fost o seară binecuvântată de Dumnezeu pentru că ne-am simțit în familie și unde-s mulți, puterea crește”, ne-a declarat Samuel din Sfântu Gheorghe, student la Seminarul de Teologie din Brașov.

„A fost un eveniment deosebit, așteptat de noi de foarte mult timp, chiar de ani de zile”, ne-a zis și pictorul iconar Matei Schinteie, prezent la evenimentul de joi.

Conferinţele au reuşit chiar şi să elimine „puntea dintre generaţii”, după cum ne mărturiseşte chiar o mamă din Sfântu Gheorghe: „Eu am doi copii, doi băieți, au 16 ani, i-am rugat să vină și ei. Le-am zis: mă, eu nu știu să vă spun lucruri despre viață, haideți să vedeți. Și am văzut că au stat până la sfârșit. Mi-ar plăcea să mai vină dânsul pe la noi”.

Primul an de APChat

Conferințele APChat și-au făcut debutul în 24 septembrie 2015. Printre invitaţii care au venit la Sfântu Gheorghe în sesiunea de evenimente de anul trecut se numără Alexandru Mironov, jurnalist de știință, fost ministru al Tineretului și Sporturilor, autor și povestitor de SF și senior al revistei „Știință și tehnică”, Aurora Liiceanu, specialistă în psihologie, îndrăgitul şi cunoscutul actor Ion Besoiu, cosmonautul de legendă Dumitru Prunariu, singurul campion paralimpic al României, Eduard Novak, astronomul român Cătălin Beldea, cunoscut ca „vânătorul de eclipse”, și ecologistul Magor Csibi, preşedintele World Wide Foundation Romania. Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că Asociaţia pentru Comunitate a adus pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu” celebrul spectacol „Freak Show” al lui Florin Piersic Jr., care s-a jucat cu casa închisă la teatrele din capitală, din țară și din străinătate. Mai mult, tot în rândul premierelor din zona dramaturgiei, APC a oferit covăsnenilor şansa de a vedea spectacolul de teatru creştin „Urma paşilor Tăi”, în regia Elizei Bercu-Bodeanu.

În noiembrie, Adrian Despot vine la Sfântu Gheorghe

După întâlnirea cu preotul Constantin Necula, covăsnenii pot deja să se pregătească pentru următoarea conferinţă APChat, care se anunţă la fel de interesantă. În 24 noiembrie, Asociaţia pentru Comunitate va aduce în fața publicului o nouă personalitate a vieţii culturale româneşti, pe Adrian Despot, solist vocal la trupa „Vița de Vie”, care s-a făcut cunoscut nu doar prin genul muzical pe care îl promovează, ci și prin exemple de implicare civică, pe care el însuși le-a oferit, cel mai recent fiind tragedia din Colectiv.

Ca și la edițiile anterioare, intrarea la eveniment a fost liberă, datorită companiei Autoliv – cel mai important angajator din județ, care este sponsorul seriei de evenimente APChat

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.