Parada „moșilor” motocicliști, cadoul de Moș Nicolae pentru covăsneni
Mulțimi de curioși i-au întâmpinat în stradă
Sunete de motociclete au trezit sâmbătă din somn orașul amorțit. Luminițele zglobii de sărbătoare, care au apărut parcă de nicăieri în trafic, au furat priviri și zâmbete. Într-un an în care pandemia a pus în umbră micile și marile bucurii, ei, motocicliștii, s-au unit în efortul de a dărui clipe de neuitat celor mici și celor mari, în Ajun de Moș Nicolae. Și le-a ieșit destul de bine. Cu mici excepții, date de entuziasmul de nepotolit al oamenilor care au sfidat regulile de distanțare socială.
Curtea, altfel neobservată a unui atelier de vulcanizare de la ieșire din Sfântu Gheorghe, mai exact de pe strada Constructorilor, a devenit sâmbătă după-amiază tabăra, punctul de întâlnire al zecilor de pasionați de motoare și de fapte bune. Spațiul, care într-o zi normală nu spune mare lucru în ochi neavizat de trecător, în Ajun de Moș Nicolae a fost locul de unde a început totul.
Pe măsură ce se lăsa noaptea, luminile de sărbătoare, cu care erau împodobite motoarele, ATV-urile și mașinile strânse aici, furau priviri încă din drum, făcându-i pe șoferii care treceau întâmplător prin zonă să se oprească din graba de zi cu zi și să admire pregătirile dinainte de… spectacol.
Acolo, între ei, în sânul comunității moto din județ, mustea o zarvă plăcută, dată de bucuria revederii, marcată totodată de o energie bună, caldă, cum numai în jurul unor oameni cu suflet mare poți să întâlnești.
Dincolo de mulțimea zecilor de persoane care se organiza în curtea atelierului auto, în clădire i-am găsit pe cei câțiva organizatori care, în timp ce se echipau și se transformau în ajutoarele bătrânelului de legendă, puneau la cale ultimele detalii.
De fapt, în timp ce trăgea o mânecă a costumului alb-roșu sau își încheia câte un nasture, organizatorul principal al evenimentului de la Sfântu Gheorghe, Mark Janos, ne spunea că ideea, care a devenit realitate pe pământuri covăsnene prima dată anul trecut, a fost inspirată de acțiuni similare din străinătate, mai exact Canada. După succesul de atunci, din 5 decembrie 2019, când Piața Libertății a devenit aproape neîncăpătoare de lume și entuziasm, și-au dorit să ofere și anul acesta ceva comunității încercate de limitările pandemiei de coronavirus. Nu a fost ușor, având în vedere restricțiile, teama și diverse alte provocări, dar au obținut înțelegere de la autorități, care le-au și dat autorizații, și mult sprijin de la firme, asociații și persoane fizice, care au făcut donații pentru achiziționarea celor 1.100 de pachete cadou pentru cei mici.
„Asta e a doua ediție și sperăm că și după 20 de ani reușim să facem, pentru că vrem să facem un obicei din asta. Facem asta pentru bucuria copiilor, nu neapărat pentru a noastră. Fiecare dintre noi are suflet și are interesul de a face bucurii pentru copii. Cu pandemia asta, fiecare familie stă acasă, copiii stau mai mult la calculatoare cu școala online și nu prea ies. Facem asta, ca să îi mișcăm din case”, mi-a spus Mark Janos, în timp ce zâmbea larg pe sub mustață.
Despre emoții și bucuria organizării acestui eveniment ne-a vorbit și Costi Popica, unul dintre co-organizatori, omul care a dus și anul trecut parada la Covasna.
„Vrem să „smulgem” zâmbete de pe fețele copiilor și părinților. Din fericire sau din păcate, că nu știu cum să pun problema, am văzut și multe lacrimi de fericire. Pentru noi, moșii care suntem veniți în ajutorul lui Moș Nicolae pentru a împărți cadouri este ceva ce nu se poate descrie în cuvinte. Este un sentiment pe care nu am crezut că îl vom putea atinge vreodată să îl simțim noi. Emoțiile mă copleșesc pur și simplu, de fiecare dată când mă gândesc doar la ce urmează. Anul trecut, când am organizat evenimentul nu eram pregătiți de tot ce ne aștepta. Vrem doar ca anul acesta să scoatem puțin din mintea oamenilor încărcătura care ne-a făcut-o acest virus, din păcate. Pe viitor, sigur acest eveniment va deveni tradițional. Nu îl vom lăsa”, ne-a spus acesta.
Au pornit
Ora 17:00 a fost cea în care s-a pus în mișcare parada strălucitoare a „moșilor” motocicliști. Zarva și muzica de fundal au fost înlocuite de claxoane, motoare ambalate și colinde și mașinile burdușite cu mia de cadouri.
Stațiile din Sfântu Gheorghe au fost, rând pe rând, următoarele: Gară, Berărie, Stadion, la colț, pe strada Dealului, pe strada Vasile Goldiș, vizavi de Parcul Elisabeta și Șugaș, iar apoi la atelier, unde urma o nouă regrupare, pentru călătoria spre orașul Covasna, care era în plan încă de la început.
„Sunt niște reguli pe care vrem să le respecte, că nu au voie mai mult de 10 persoane într-un grup, ca să nu fie aglomerație, că altfel nu ne lasă (n.red. autoritățile). Nu avem voie să ne oprim, că anul trecut ne-am oprit în Piața Libertății, acolo în parc, au fost mai mult de 1.000 de persoane care ne așteptau. Acum, cu pandemia asta nu avem voie mai mult de 10 persoane într-un loc. De asta ne-a venit ideea să facem în mai multe locuri, să fim în mișcare, să nu fie aglomerație mare într-un loc. Așa mergem în mai multe locuri”, ne-a explicat, înainte de a porni la drum, Mark Janos.
„Sperăm să ne ajute și populația, să poarte toți mască, îi rugăm să respecte și distanțarea. (...) Autoritățile nu au fost greu de convins, pentru că au avut feedback-ul de anul trecut, dar ne-au atras atenția să se respecte regulile prevăzute de lege. Și suntem total de acord. Suntem de partea legii, suntem de partea oamenilor”, a spus și Costi Popica.
Întâmpinați de mulțimile entuziasmate
Doar că, din păcate, socoteala de acasă nu s-a potrivit în totalitate cu cea de la fața locului. Asta pentru că entuziasmul mulțimilor de sute de persoane a fost greu de ținut în frâu. Dacă erau câțiva care au preferat să privească de pe margine, de la distanță sau în grupuri mici, au fost și cei care au ignorat măsurile impuse de autorități și organizatorii care, probabil ca și noi, au fost uimiți să vadă că în fiecare stație îi așteptau foarte, dar foarte mulți oameni.
De exemplu, strada Libertății, vizavi de Parcul Elisabeta, s-a umplut pe ambele părți de copii și de părinți curioși și nerăbdători să vadă motocicletele împodobite cu luminițe conduse de ajutoarele lui Moș Nicolae. Unii dintre ei își făceau planul cum să îi întâmpine mai repede și se îndreptau în direcția din care trebuiau să sosească motocicletele.
„Am fost și anul trecut și chiar ne-a plăcut. De aceea suntem și acum aici și așteptăm să ajungă motocicliștii. E multă lume, dar de virus nu ne este frică”, ne-a spus mama unei fetițe care aștepta ajutoarele lui Moș Nicolae lângă Parcul Elisabeta.
Odată ce s-au auzit în depărtare claxoanele, mulțimea a uitat de distanțare și a invadat toată strada, iar motocicliștii îmbrăcați în alb-roșu, înconjurați de luminițe, s-au lăsat pozați și filmați minute în șir, în timp ce motoarele nu încetau să scoată sunete și fum.
„Am venit cu nepoțelul meu că el era tare curios. Anul trecut n-am fost. Am venit să vedem motocicletele, dar dacă prinde și ceva dulciuri e și mai bine. Într-adevăr, nu ne așteptam să fie chiar atât de mulți oameni, dar stăm la distanță, atât cât putem”, ne-a spus Tibor, bunicul lui Bence.
Câțiva participanți la acțiune ne-au spus că s-au bucurat de spectacol, însă le-ar fi plăcut să primească și dulciuri.
„Sincer, suntem un pic dezamăgiți pentru că logistica n-a fost prea bună. Trebuiau să împartă cumva dulciurile astfel încât să ajungă pentru toți. Copii n-au primit bomboane, deși așteptau. Totuși e bine că am venit și i-am văzut. Rămânem cu amintiri”, ne-a spus tatăl a doi băieți, după ce motocicliștii au plecat din fața magazinului Sugas.
Comunitatea moto și mesajul principal
Cadoul cel mai mare pe care probabil l-au dăruit sâmbătă noaptea motocicliștii, a fost bucuria colectivă. Mulți duceau dorul unui astfel de moment în care să zâmbească și să primească zâmbete.
„Comunitatea moto din județul Covasna e destul de mare care, zic eu, că ajută și în momentele ăstea. Suntem aici, toți la un loc, facem cadouri, orice, să meargă treaba”, ne-a spus Szánthó Zoltán, unul dintre co-organizatori, reprezentantul Asociației Free Adventurer Bikers, care a ținut să transmită și că „trebuie să avem grijă unii de alții”.
Tot acesta este și cel care, anual, de patru ani încoace, excepție făcând anul acesta, aduce la Sfântu Gheorghe și în împrejurimi, un eveniment al cărui mesaj este clar: „Atenție la motocicliști!”. De altfel, sloganul s-ar putea potrivi și în acest context, pentru că, în definitiv, despre asta a fost vorba: și motocicliștii sunt parte din trafic, și ei merită respect, grijă, mai ales că nu de puține ori au dovedit că sunt cu sufletul alături de comunitățile din care fac parte.
„Să fim uniți și să nu lăsăm pandemia să câștige. Să câștigăm noi, nu ea”, a fost, în final, gândul principal pe care Mark Janos ni l-a dăruit, iar noi îl dăm mai departe.
Iulia Drăghici – Taraș
Daniela Luca