ACTUALITATE 13 aprilie 2015

Pădurile covăsnene în viitor

de Mirela Cara Dragu | 668 vizualizări

Educarea copiilor, o şansă pentru pădurile judeţului Covasna

Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin a iniţiat o campanie de educaţie non-formală, pentru elevii din ciclul şcolar primar, inclusă în săptămâna „Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”. Timp de trei zile, în pădurile din jurul stațiunii Șugaș Băi au avut loc excursii tematice, prin care copiii au putut învăța despre viața arborilor, flora și fauna locală, defrișări şi reîmpăduriri, dar și despre acțiunea omului asupra mediului înconjurător. După excursia tematică, activitățile au continuat la o cabană, unde copiii alături de profesori au dezbătut, recapitulat și desenat cele văzute. Mai mult, au stabilit împreună ce măsuri s-ar putea lua în viitor pentru salvarea pădurilor din zona noastră.

Principalele obiective ale acţiunii iniţiate de CovAlpin au fost cunoașterea mediului înconjurător și în special a pădurii, de către copii, dar mai ales conștientizarea și educarea acestora cu privire la importanța unui mediu înconjurător curat și protejat. În plus, copiilor li s-au pus bazele dezvoltării unui spirit civic și responsabil cu privire la politicile de mediu adoptate.

Elevii au fost foarte receptivi la informaţiile prezentate. Ei au avut prilejul de a vedea cu proprii ochi cum arată o pădure tăiată, dar și una replantată. Lumea pădurii e foarte interesantă și diversă, de aceea ea merită descoperită de la vârste cât mai mici pentru ca, în felul acesta, în viitor să se reducă tendinţele de exploatare iresponsabilă a pădurilor.

În timpul celor trei zile de campanie, organizatorii au avut surpriza să descopere că elevii unei clase a II-a din Liceul „Mikes Kelemen” dobândiseră deja informaţii despre natură încă din anul şcolar precedent, ceea ce a înlesnit abordarea problemei de la un alt nivel. „Personal, această „întâmplare” mi-a arătat până unde se poate ajunge dacă există educație în acest sens, dacă copiii sunt familiarizați cu natura și li se arată totul de la o vârstă fragedă şi într-un mod interactiv. O mare importanță o au dascălii, desigur. O veche zicală zice: Dacă te gândeşti la anul următor – însămânţează pământul; Dacă te gândeşti la următorii zece ani – plantează un copac; Dacă te gândeşti la următorii o sută de ani – educă oamenii...– a declarat președintele CovAlpin, Tiberiu Poștoacă.

Preşedintele CovAlpin a subliniat totodată că, din cauza condițiilor sociale și a educației tot mai precare, interesul pentru mediul înconjurător este tot mai scăzut. „Oamenii sunt tot mai puțin „mișcați” de ceea ce se întâmplă cu lumea înconjurătoare. Ne tăiem pădurile, ne otrăvim aerul și râurile, solul, animalele. E foarte trist ce se întâmplă în România, în special, și în lume, în general, la ora actuală. Oamenii (parcă) nu realizează că nu pot mânca bani. De asta noi ne-am propus să le arătăm copiilor ce avem și ce putem pierde, de ce e important să ne intereseze și să ne implicăm, să avem grijă de mediu, să facem sport etc.”a mai spus Poștoacă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.