Organizații civice din județ au participat la o consultare privind diseminarea bunelor practici
În cadrul aceleiași întâlniri au fost marcați 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România
Reprezentanți ai mai multor organizații civile din județul Covasna au participat sâmbătă, la Centrul Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, la masa rotundă cu tema Consultare şi dialog civic în judeţul Covasna. Diseminarea bunelor practice. Prin această întâlnire s-a urmărit cunoașterea unor exemple de bună practică a asociaţiilor culturale, comunitare și civice românești din județul nostru. Totodată s-a pus în discuție slaba dezvoltare a societății civile românești, în special în mediul rural din județ.
Președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, preotul Sebastian Pârvu, a făcut cu această ocazie un apel pentru înființarea de noi asociații culturale în comunitățile românești din zonă. De asemenea, FCRCHM recomandă asociațiilor care ființează pe lângă instituții de învățământ, să-și extindă și diversifice activitatea și să ceară finanțare de la Consiliul Local / Județean pentru proiecte precum tabere școlare, excursii documentare, concursuri istorice, editare de reviste școlare.
Discuția a fost purtată în contextul în care conform unei situații a proiectelor culturale cofinanțate de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, rezultă că, din totalul sumei alocate de 276.200 lei, către proiectele asociațiilor românești au fost direcționați 20.600 lei, adică un procent de doar 7,45%. La dezbateri au participat pr. dr. Sebastian Pârvu, prof. ing. Maria Peligrad, dr. Dan Buzea, dr. Ioan Lăcătușu, prof. Florentina Teacă și alți câțiva reprezentanți ai unor organizații non guvernamentale din județul Covasna.
În intervenția sa, dr. Dan Buzea a prezentat experiența proprie în ceea ce privește finanțările de la A.F.C.N., arătându-și disponibilitatea de consultanță în acest domeniu. S-a convenit continuarea acestor întâlniri, cu accent pe generalizarea bunelor practici.
Tot în cadrul aceleiași întâlniri, au fost marcați 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, participanţii la simpozion aducând mai întâi un elogiu marilor personalităţi româneşti ale Basarabiei și tuturor românilor din Basarabia care au hotărât Unirea cu România, la 27 martie 1918. A fost pusă în evidenţă contribuţia intelectualilor români din județele Covasna şi Harghita la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Unirii Basarabiei cu Ţara mamă
După cuvântul de salut al prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, au prezentat comunicări preşedintele Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita, prof. dr. Luminiţa Cornea, preşedintele Despărţământului ASTRA – Buzăul Ardelean, prof. Corina Bărăgan, şi Cosmin Iosub, din partea Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”.