Oraşul Covasna a respirat sănătos sărbătoarea „Marii Uniri”! [FOTO]
Pregătirile pentru ziua de 1 Decembrie au început încă de vineri, prin arborarea Drapelului Naţional în centrul oraşului şi pe strada Mihai Eminescu. Duminică, Ocrotitorul României, Sfântul Andrei, i-a adus alături la Monumentul Ostaşului Român pe români şi maghiari, care au depus, împreună, coroane de flori, după care, la Sala „Unirea” din Voineşti participanţii, invitaţi de către Primarul oraşului, dl Thiesz János, au sărbătorit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 la o masă festivă şi cu un pahar de ţuică ardelenească, oferit de subsemnatul.
Seara, la Centrul Cultural al oraşului Covasna, peste 360 de inimi sănătoase de români, în frunte cu prefectul judeţului, dl Marius Popica, au vibrat alături de Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, de Grupul Instrumental „Crai Nou”.
Cu putere şi emoţie, noi, românii covăsneni, am cântat alături de tânărul Alexandru Baciu Imnul României, după care, timp de 80 de minute am ascultat dulcele grai ardelenesc al cântecelor familiei Furdui Iancu, cântece care ne-au făcut mai buni, mai uniţi şi care ne-au amintit că trebuie sa rămânem ai acestui pământ.
Un patriotism luminat, sincer, cald şi în acelaşi timp demn şi hotărât a cuprins întreaga suflare din sală: ochi înlăcrimaţi, drapele fluturânde, rânduri prinse în hora unirii, gânduri de dor pentru fraţii noştri din Basarabia, pentru românii de pretutindeni…
Detaşamentul de crăişori de la Şcoala Avram Iancu, îmbrăcaţi în costume populare, veteranul de război dl Cojocaru Gheorghe, prezenţi şi ei în sală, au demonstrat că folclorul autentic, cântecele patriotice interpretate de familia Furdui Iancu pot şterge graniţele culturale dintre generaţii.
150 de drapele, cumpărate din bugetul oraşului, au fost dăruite copiilor şi elevilor la intrarea în sală.
Aveam nevoie de destindere, de seninătate, de unitate, de mobilizare a gândurilor noastre pentru prevenirea unor pericole, de înţelegerea celuilalt, de sentimentul că Unirea Ardealului cu Patria-Mamă ne va găsi uniţi la aniversarea celor 100 de ani.
Forţa de seducţie, patosul si dăruirea, calităţile vocale excepţionale ale lui Nicolae Furdui Iancu, dar si ale fiului acestuia, Tudor, au electrizat spectatorii. Sobrietatea, demnitatea, timbrul nobil, bogăţia nuanţelor şi interpretărilor muzicale, ţinuta impecabila a Crăişorilor cântecului popular ne-au amintit că Iancu nu a murit, că el nu doarme, ci… veghează!
Nicolae Furdui Iancu a reuşit să transmită, iar noi să primim cu emoţie mesajul cântecelor sale.
Avem rezerve sufleteşti până la 1 Decembrie 2015! Am avut parte, cu adevărat, de un reviriment etic! Sănătate şi sărbători fericite tuturor!
Consilier local, dr. Nicolae Enea