ACTUALITATE 29 aprilie 2020

ONOR LA VETERANI

de Covasna Media | 1359 vizualizări

Ție, erou al României, care te-ai jertfit pentru veșnicia Țării și pentru onoarea Armatei române, îți deschidem larg porțile inimii și îți aprindem în suflet candela recunoștinței. Tu ai făcut saltul în necunoscut cu imaginea Patriei înghețată în privirea ultimei clipe. Te-ai aruncat în brațele morții spre a-i înălța pavăză de neclintit în calea dușmanilor.

Cu grad de soldat sau de general pe epoleți, ostași de rând sau căpetenie de oaste, truditor cu mintea sau cu brațele, tânăr sau vârstnic, tu ai identificat apărarea Patriei cu propriul sacrificiu suprem și porți deopotrivă titlul de EROU AL ROMÂNIEI.

Îngenunchem în fața mormântului și a memoriei tale, noi și generațiile care vin după noi, cu jurământul că îți vom urma pilda, erou al Neamului, păstrând ca pe lumina ochilor demnitatea, onoarea și integritatea României.

În semn de recunoaștere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României, s-a instituit – prin Legea nr. 303/2007 – Ziua Veteranilor de Război, care este organizată anual pe 29 aprilie.

Alegerea acestei zile este legată de un moment semnificativ:   la 29 aprilie 1902, când se împlinea un sfert de veac de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării pentru războiul care avea să ducă la cucerirea independenței de Stat a României, Regele  Carol I a instituit, prin Înalt Decret, titlul de veteran de război. Deși venit cu întârziere, acest Decret Regal încerca să repare o nedreptate, recunoscând jertfa de sânge a celor care au luptat pe câmpurile de bătaie ale Griviței, Plevnei și Smârdanului: „pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupațiunea pentru restul de viață, i se vor pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulant pentru generațiile viitoare.

Veteranii sunt scutiți de unele taxe și impozite, de servicii de strajă etc.”

La 4 iunie 1945, s-a semnat Decretul – Lege nr. 440 pentru acordarea calității de veteran din războiul din 1913, precum și din cele două războaie mondiale. Veteranii de război beneficiau de scutiri de impozite pe pensiile de orice fel, de șase călătorii gratuite pe Căile Ferate și Navale, precum și de alte drepturi și facilități. Condițiile istorice prin care a trecut România au făcut ca aceste drepturi să fie ignorate sau anulate în anii care au urmat. Îndeosebi militarii care au luptat în Est, împotriva Uniunii Sovietice, au avut de suferit. Renumiți comandanți de Divizii, de Corpuri de Armată, de Armate, unii veterani ai Primului Război Mondial, care fuseseră distinși cu ordine și medalii românești și străine, inclusiv cu Ordinul „Mihai Viteazu”, cel mai înalt ordin militar de război românesc, au fost condamnați la ani grei de închisoare sau au fost supuși la privațiuni și interdicții de tot felul.

Din ce în ce mai împovărați de ani și tot mai putini de la o zi la alta, veteranii de război mențin vie printre noi istoria unor timpuri de crâncene încleștări. Prin ei, acele timpuri, când glorioase, când marcate de suferințe individuale și tragedii naționale, ne privesc peste decenii.

Cu această ocazie, Asociația Națională a Veteranilor de Război – filiala Covasna le transmite tuturor veteranilor de război, văduvelor de veterani de război multă sănătate, fericire personală și familială.

LA MULŢI ANI!

Președintele A.N.V.R. Covasna                                       Vicepreședintele A.N.V.R. Covasna

Col. (rtr) Ioachim GRIGORESCU                                  Mr. (rz) Robert-Tiberiu RUSZNAK

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.